Atomstopp_oberoesterreich: JE Temelín: Dohoda z Melku je mezinárodně závazná – mezinárodně právní žaloba bude možná, pokud Česká republika bude souhlasit

5. března 2007 | Atomstopp_oberoesterreich
Pokud by ČR nechtěla uznat Mezinárodní soudní dvůr kompetentním soudem pro vyřešení sporu, bylo by to uznání její viny.

Výsledek, ke kterému dospěje mezinárodně právní kancelář a ústavní služba úřadu spolkového kancléře ve věci jaderné elektrárny Temelín, nepřinese žádná překvapení: vše je díky posudku Horního Rakouska, předložení konečné zprávy k dohodě z Melku z října 2005 a zprávě epxertní kontroly z prosince 2006 dávno jasné:

1.Ano – dohoda z Melku je mezinárodně závazná (viz posudek experta na mezinárodní právo Manfreda Rottera z října 2005, objednaný zemí Horní Rakousko)

2.Ne – nejzávažnější bezpečnostní nedostatky, tak jak jsou definovány v příloze I. dohody z Melku, nebyly dosud odstraněny (viz konečná zpráva k dohodě z Melku z října 2005, viz zpráva z expertní kontroly z prosince 2006 pod vedením pana Wolfganga Krompa)

3.Ano – kolaudací jaderné elektrárny Temelín v listopadu 2006 porušila Česká republika dohodu z Melku. Ještě před uvedením elektrárny do komerčního provozu musí být odstraněny všechny bezpečnostní nedostatky (uvedené v příloze I. dohody z Melku) – viz kapitola VI. dohody z Melku a příloha I.

4.Ano – proti České republice je možno podat mezinárodně právní žalobu, Česká republika s tím však musí souhlasit

„Všechny tyto informace máme již od listopadu minulého roku. A přesně z těchto důvodů podpořil nynější spolkový kancléř Alfred Gusenbauer tehdy ještě jako řadový poslanec dne 14.prosince 2006 rezoluci Národní rady, která požaduje zahájení mezinárodně právních kroků proto České republice. Skutečnost, že Česká republika musí s takovým postupem souhlasit, by nemělo být překážkou: mezi státy, mezi kterými panují dobré sousedské vztahy, by mělo být možné, aby bez emocí uznaly místo urovnání svého sporu a držely se jeho výsledku: Rakousko je názoru, že dohoda z Melku byla porušena. Česká republika je názoru, že dohoda z Melku byla splněna nadstandardně. Pokud by Česká republika nechtěla uznat Mezinárodní soudní dvůr kompetentním soudem pro vyřešení sporu, bylo by to uznání její viny. A Česká republika si je očividně vědoma, že dohoda z Melku porušena byla,“ říkají Roland Egger a Gabriele Schweiger, mluvčí sdružení Atomstopp_oberoesterreich.

„Spolkový kancléř Gusenbauer odmítá rezoluci rakouské Národní rady k JE Temelín. Proto je nutno očekávat protesty poslanců při zítřejším jednání Národní rady. Kancléři Gusenbauerovi se při jeho státní návštěvě v Praze nepodařilo ani tématizovat otevřené bezpečnostní nedostatky v JE Temelín, ani poukázat na možné mezinárodně právní důsledky. Proto budou blokády hranic rozšířeny na další přechody,“ říkají Manfred Doppler a Andreas reimer, zástupci sdružení Atomstopp_oberoesterreich.

Další informace:
Roland Egger, +43 664 421 5613