Extinction Rebellion Česká republika: Její matka bojovala za svobodu, ona bojuje za přežití

Brněnská rodačka Hana Holcnerová patří mezi významné postavy protikomunistického disentu - je signatářkou Charty 77 a spoluzakladatelkou brněnského Občanského fóra. V jejích šlépějích teď pokračuje i její dcera Veronika Holcnerová (34), která se také pokouší o iniciaci celospolečenské změny. Na rozdíl od své matky nemusí bojovat za demokracii, ale za něco většího - za přežití. Veronika bojuje proti pasivnímu přístupu ke klimatickým změnám. Ty jsou podle mnoha vědců největší hrozbou, které lidstvo aktuálně čelí. Minulý rok Mezivládní panel OSN pro změny klimatu varoval[1], že máme pouze 12 let na razantní transformaci globální ekonomiky. Pokud ke změně nedojde, čekají nás nevratné změny klimatického systému a jeho katastrofickému rozpadu.

Svoje síly spojila Veronika s českou odnoží mezinárodního hnutí Extinction Rebellion, které po celém světě zorganizovalo tzv. International Rebellion Week. Pomocí nenásilných protestních akcí chce Extinction Rebellion poukázat na to, že poslední možnost zmírnit dopady klimatické změny nám utíká mezi prsty.

Do International Rebellion Week se v Brně zapojila i Veronika. 17. 4. promluvila v brněnské kavárně Trojka o naléhavosti tohoto problému v rámci přednášky nazvané „Míříme k vyhynutí (a co s tím můžeme dělat)”. 27. dubna pak svou přednášku zopakovala ve své vlastní kavárně Attitude, kde bude zajištěn i program pro malé děti. Veronika je sama matkou, má tříletou dceru, o jejíž budoucnost se strachuje. Přestože klimatickou změnu nezastaví, stejně jako její matka Hana chce Veronika pro další generace vybojovat co možná nejlepší budoucnost. Věř í , že kolaps společnosti je již nevyhnutelný, přesto má však podle ní stále smysl něco dělat.„Je potřeba se na ten kolaps nějak připravit. A aby k těm přípravám došlo, je nutné nejdřív říkat, jaká je situace. Přinutit lidi, aby to akceptovali a začali konat. Aby vláda začala konat.”

Hana Holcnerová svou dceru v aktivitách podporuje:„Pořád sleduji celospolečenské dění. Jsem ráda, že se v poslední době stále více veřejně debatuje o situaci planety.“ říká. „Zapojení mojí dcery mě těší. Ba víc, jsem na ni hrdá. Máma už tolik nezvládá, dcera se pouští do boje.” dodává.

Všechny komentáře (1)

Jan Šimůnek

2.5.2019 17:37
Až na to, že to varování je ryzí fake.
Ovšem chtějte po pologramotných radobydisidentech, aby si přečetli příslušné materiály IPCC.
Odpovědět
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.