Radek Drahný "> Ještě nekončíme – poslední rok je před námi! - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/jeste-nekoncime-posledni-rok-je-pred-nami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Správa KRNAP: Ještě nekončíme – poslední rok je před námi!

27. dubna 2023 | Správa KRNAP
Autor: Radek Drahný, tel: 737 209 900
Krkonošské květnaté louky patří bezpochyby mezi přírodní poklady, kvůli kterým byl v našich nejvyšších horách před 60 lety založen Krkonošský národní park. Jsou jedinečným fenoménem vzácné druhové bohatosti závislé na generacích krkonošských hospodářů, bez nichž loukám stále hrozí rychlý zánik. Proto vedle samotných činností podporujeme i hospodáře, kteří mají snahu a zájem o krkonošské louky správně pečovat.

Na podpoře se mimo dvou programů Ministerstva životního prostředí (PPK a POPFK) a Programu rozvoje venkova Ministerstva zemědělství podílí také projekt financovaný z Operačního programu Životního prostředí, Obnovný management krkonošských luk, u něhož začíná poslední, již šestý rok trvání. I v nastávající sezóně nás louky stále potřebují.

V uplynulém roce se nám v rámci již zmíněného projektu podařilo pečovat o 45 lokalit a zajistit tak péči na 331 hektarech ve spolupráci s 38 hospodáři. Mezi význačné projektové lokality mimo mnohé jiné patří Zadní Rennerovky, Friesovy Boudy, Dvoračky, Braunovy Louky či Sklenářovice.

Z počátku sezóny, v době vegetačního klidu, vyřezáváme z luk náletové dřeviny. Kdyby se tyto dřeviny neredukovaly, lokality by postupně zarostly keři a stromky proměňujícími louku v původní les. Nálety likviduje pracovní skupina Správy KRNAP a pomáhají i externí zhotovitelé, s nimiž jsme uzavřeli rámcové dohody na výřezy dřevin. V rámci těchto dohod se v minulém roce podařilo vyřezat 164 ks solitérních dřevin.

S postupem jara se na loukách pomalu začínají realizovat i hospodáři kontrolující a připravující své louky a pastviny na nastávající sezónu. A jak že si louky připravují? Nejprve je uklízí sběrem popadaných větví, případně zpracovávají i celé vývraty, následně provádí strojní vláčení či ruční uhrabání. Vláčením nebo ručním vyhrabáváním jsou louky zbavovány polehlé stařiny, zarovnány nerovnosti po rytí černé zvěře či krtince. Vláčení navíc podporuje vsakování jarní vláhy, urychluje rozklad stařiny a navíc vytváří prostor pro konkurenčně slabší nezřídka chráněné druhy.

Po vláčení následuje doba přípravy na hlavní práce sezóny seče a pastvy. Jen v minulém roce se podařilo povláčet 123 hektarů, spást 127 hektarů a posekat 83 hektarů luk, v náročném a mnohdy špatně dostupném terénu.

Díky systematickému přístupu Správy KRNAP se kontinuálně po více než dvacet let daří každým rokem navyšovat rozlohu a zlepšovat kvalitu péče o louky, které po druhé světové válce pozbyly své tradiční hospodáře. Pomalu, těžce, ale přeci jen, opět získáváme ztracené zkušenosti zemědělců, ochranářů, vlastníků pozemků, ale i turistů.

Uvedené činnosti jsou součástí projektu Obnovný management krkonošských luk (CZ.05.4.27/0.0/0.0/19_120/0010296), Operační program Životní prostředí.


Další informace o aktuálním dění na loukách můžete sledovat na facebookovém profilu: https://www.facebook.com/life.corcontica/
Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu http://www.facebook.com/spravakrnap

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist