Tiskové zprávy
„Jídlo z blízka pro jižní Moravu“
30. března 2012 |
Autor: brno@slowfoodbrno.cz, tel: 541 263 456
Autor: brno@slowfoodbrno.cz, tel: 541 263 456
Zveme vás na tiskovou konferenci u příležitosti konání konference „Jídlo z blízka pro jižní Moravu“
KDY: 10. dubna 2012, 16.30 až 17.30 hodin
KDE: velký sál, Školicí centrum Krajského úřadu Jihomoravského kraje, Cejl 73, Brno
CO:
1. Shrnutí závěrů konference – Tom Václavík, Slow Food Brno
2. Představení celoevropské kampaně Slow Europe – Roberto Burdese, prezident, Slow Food Itálie
3. Nová přírodní kuchyně – obnova místních kulinářských tradic
4. Krátké představení regionálních gastronomických Slavností „Jídlo z blízka“ 2012 – Lucie Frgalová, Slow Food
Brno
KDO:
Roberto Burdese je blízkým spolupracovníkem Carla Petriniho, zakladatele hnutí Slow Food. Společně se
podíleli na založení University of Gastronomic Sciences. Od roku 1998 vykonával Roberto funkci ředitele Slow
Food Itálie a v roce 2006 byl zvolen jejím prezidentem.
Johan Reisinger je jedním z nejvýznamnějších rakouských šéfkuchařů. Od renomovaného francouzského
průvodce Gault Millau získal ocenění 2 čepce. Od poloviny 90. let se začal soustředit na přírodní a autentickou
kuchyni, založenou na třech pilířích: příroda-požitek-výživa. "Domnívám se, že jedním z nejdůležitějších
základů pro znalost „Nové přírodní kuchyně“ (orig.: die Neue Natürliche Küche©) je vyznat se v potravinách
a jejich chuťových vlastnostech, znát místní region, zdejší půdu a pro dané místo charakteristické plodiny.
Zároveň je ale také důležitá znalost tradičních produktů, které jsou často už napůl zapomenuty, nemluvě o postupu při
jejich přípravě. Hlavně je ale důležité vnímat širší souvislosti a skrz jejich podstatu vědět, jak přispívat k udržitelnosti,
zdraví a kráse.Kreativní a vzrušující způsob předávání těchto poznatků skrz chuť a požitek se proto stal neoddělitelnou
součástí mé kuchyně.“
Lucie Frgalová aktivně působí v konviviu Slow Food Brno a podílí se na organizaci regionálních
gastronomických Slavností Jídlo z blízka. Lucie pracuje jako marketingová manažerka restaurace La
Bouchée, podniku, který už téměř pět let zhmotňuje zásady Slow Food tím, že podporuje regionální farmáře a
jídlo připravuje z čerstvých místních a bio surovin.
Tom Václavík je předsedou brněnské pobočky mezinárodního hnutí Slow Food. Od roku 2001 se věnuje
poradenství v oblasti marketingu biopotravin, pomáhá propagovat ekologické zemědělství a koncept „jídla
z blízka“.
Informaci o vaší účasti na tiskové konferenci prosím zašlete na brno@slowfoodbrno.cz.
Více informací o konferenci na www.jidlozblizka.cz/konference
Další informace rádi poskytnou:
Tom Václavík, brno@slowfoodbrno.cz, 541 263 456, 776 760 700
Lucie Frgalová, jidlozblizka@seznam.cz, 605 046 751
KDY: 10. dubna 2012, 16.30 až 17.30 hodin
KDE: velký sál, Školicí centrum Krajského úřadu Jihomoravského kraje, Cejl 73, Brno
CO:
1. Shrnutí závěrů konference – Tom Václavík, Slow Food Brno
2. Představení celoevropské kampaně Slow Europe – Roberto Burdese, prezident, Slow Food Itálie
3. Nová přírodní kuchyně – obnova místních kulinářských tradic
4. Krátké představení regionálních gastronomických Slavností „Jídlo z blízka“ 2012 – Lucie Frgalová, Slow Food
Brno
KDO:
Roberto Burdese je blízkým spolupracovníkem Carla Petriniho, zakladatele hnutí Slow Food. Společně se
podíleli na založení University of Gastronomic Sciences. Od roku 1998 vykonával Roberto funkci ředitele Slow
Food Itálie a v roce 2006 byl zvolen jejím prezidentem.
Johan Reisinger je jedním z nejvýznamnějších rakouských šéfkuchařů. Od renomovaného francouzského
průvodce Gault Millau získal ocenění 2 čepce. Od poloviny 90. let se začal soustředit na přírodní a autentickou
kuchyni, založenou na třech pilířích: příroda-požitek-výživa. "Domnívám se, že jedním z nejdůležitějších
základů pro znalost „Nové přírodní kuchyně“ (orig.: die Neue Natürliche Küche©) je vyznat se v potravinách
a jejich chuťových vlastnostech, znát místní region, zdejší půdu a pro dané místo charakteristické plodiny.
Zároveň je ale také důležitá znalost tradičních produktů, které jsou často už napůl zapomenuty, nemluvě o postupu při
jejich přípravě. Hlavně je ale důležité vnímat širší souvislosti a skrz jejich podstatu vědět, jak přispívat k udržitelnosti,
zdraví a kráse.Kreativní a vzrušující způsob předávání těchto poznatků skrz chuť a požitek se proto stal neoddělitelnou
součástí mé kuchyně.“
Lucie Frgalová aktivně působí v konviviu Slow Food Brno a podílí se na organizaci regionálních
gastronomických Slavností Jídlo z blízka. Lucie pracuje jako marketingová manažerka restaurace La
Bouchée, podniku, který už téměř pět let zhmotňuje zásady Slow Food tím, že podporuje regionální farmáře a
jídlo připravuje z čerstvých místních a bio surovin.
Tom Václavík je předsedou brněnské pobočky mezinárodního hnutí Slow Food. Od roku 2001 se věnuje
poradenství v oblasti marketingu biopotravin, pomáhá propagovat ekologické zemědělství a koncept „jídla
z blízka“.
Informaci o vaší účasti na tiskové konferenci prosím zašlete na brno@slowfoodbrno.cz.
Více informací o konferenci na www.jidlozblizka.cz/konference
Další informace rádi poskytnou:
Tom Václavík, brno@slowfoodbrno.cz, 541 263 456, 776 760 700
Lucie Frgalová, jidlozblizka@seznam.cz, 605 046 751
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk