brno@slowfoodbrno.cz "> „Jídlo z blízka pro jižní Moravu“ - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/jidlo-z-blizka-pro-jizni-moravu
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

„Jídlo z blízka pro jižní Moravu“

30. března 2012 |
Autor: brno@slowfoodbrno.cz, tel: 541 263 456
Zveme vás na tiskovou konferenci u příležitosti konání konference „Jídlo z blízka pro jižní Moravu“

KDY: 10. dubna 2012, 16.30 až 17.30 hodin
KDE: velký sál, Školicí centrum Krajského úřadu Jihomoravského kraje, Cejl 73, Brno
CO:
1. Shrnutí závěrů konference – Tom Václavík, Slow Food Brno
2. Představení celoevropské kampaně Slow Europe – Roberto Burdese, prezident, Slow Food Itálie
3. Nová přírodní kuchyně – obnova místních kulinářských tradic
4. Krátké představení regionálních gastronomických Slavností „Jídlo z blízka“ 2012 – Lucie Frgalová, Slow Food
Brno
KDO:
Roberto Burdese je blízkým spolupracovníkem Carla Petriniho, zakladatele hnutí Slow Food. Společně se
podíleli na založení University of Gastronomic Sciences. Od roku 1998 vykonával Roberto funkci ředitele Slow
Food Itálie a v roce 2006 byl zvolen jejím prezidentem.
Johan Reisinger je jedním z nejvýznamnějších rakouských šéfkuchařů. Od renomovaného francouzského
průvodce Gault Millau získal ocenění 2 čepce. Od poloviny 90. let se začal soustředit na přírodní a autentickou
kuchyni, založenou na třech pilířích: příroda-požitek-výživa. "Domnívám se, že jedním z nejdůležitějších
základů pro znalost „Nové přírodní kuchyně“ (orig.: die Neue Natürliche Küche©) je vyznat se v potravinách
a jejich chuťových vlastnostech, znát místní region, zdejší půdu a pro dané místo charakteristické plodiny.
Zároveň je ale také důležitá znalost tradičních produktů, které jsou často už napůl zapomenuty, nemluvě o postupu při
jejich přípravě. Hlavně je ale důležité vnímat širší souvislosti a skrz jejich podstatu vědět, jak přispívat k udržitelnosti,
zdraví a kráse.Kreativní a vzrušující způsob předávání těchto poznatků skrz chuť a požitek se proto stal neoddělitelnou
součástí mé kuchyně.“
Lucie Frgalová aktivně působí v konviviu Slow Food Brno a podílí se na organizaci regionálních
gastronomických Slavností Jídlo z blízka. Lucie pracuje jako marketingová manažerka restaurace La
Bouchée, podniku, který už téměř pět let zhmotňuje zásady Slow Food tím, že podporuje regionální farmáře a
jídlo připravuje z čerstvých místních a bio surovin.
Tom Václavík je předsedou brněnské pobočky mezinárodního hnutí Slow Food. Od roku 2001 se věnuje
poradenství v oblasti marketingu biopotravin, pomáhá propagovat ekologické zemědělství a koncept „jídla
z blízka“.
Informaci o vaší účasti na tiskové konferenci prosím zašlete na brno@slowfoodbrno.cz.
Více informací o konferenci na www.jidlozblizka.cz/konference
Další informace rádi poskytnou:
Tom Václavík, brno@slowfoodbrno.cz, 541 263 456, 776 760 700
Lucie Frgalová, jidlozblizka@seznam.cz, 605 046 751
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist