Dům ekologické výchovy Lipka: Jihomoravské ekologické organizace získaly peníze z EU

15 organizací z Jihomoravského kraje, včetně krajského úřadu, města Boskovice a mikroregionu Hrušovansko zpracovalo společný projekt pro program Rozvoj lidských zdrojů Evropského sociálního fondu. I přes velkou konkurenci 43 projektů se nápad jihomoravanů prosadil a získali 16 250 000,- Kč. Prostředky budou použity jednak na zvyšování kvalifikace pracovníků těchto organizací, školení vybraných profesí v nové ekologické legislativě, ale třeba i na zavedení certifikace ekologického provozu škol a úřadů, naučné stezky a průvodcovskou službu pro veřejnost v přírodních rezervacích. Hlavním cílem projektu však je rozvoj ekologického poradenství.

„Myslím, že výběrovou komisi zaujala šíře záběru projektu a pestrost partnerských organizací.“ říká autor projektu Michal Medek z Domu ekologické výchovy Lipka. Evropský sociální fond je zaměřen na podporu zaměstnanosti formou rozvoje lidských zdrojů, tedy dalším vzděláváním, modernizací služeb a rozvojem spolupráce. „Část prostředků tohoto fondu je spravována a spolufinancována Ministerstvem životního prostředí právě proto, že v oblasti ekologického vzdělávání a poradenství máme v České republice značné mezery.“ doplnila ředitelka Lipky, Hana Korvasová při slavnostním podepsání rozhodnutí o podpoře dvouletého projektu, které proběhlo 31. května v prostorách Lesní školy Jezírko u Soběšic.

Jak velký krok vpřed se díky těmto prostředkům podařilo udělat budeme hodnotit za dva roky, s výsledky projektu se však nepochybně setká každý z nás mnohem dříve.