Strana zelených: Jsou ve sněmovně všichni v zajetí zájmů developerů? Teď uvidíme

7. března 2023 | Strana zelených
Budeme patřit na západ se sebevědomou občanskou společností, nebo na „foldynovský“ východ, kde lidé mají být zticha? V roce 2018 navrhl kolaborant Jaroslav Foldyna vyškrtnout možnost veřejnosti vyjadřovat se ke stavbám ve svém okolí a sněmovna to schválila. Dnes je možnost to napravit.

Dnes se totiž ve sněmovně probírá jeden z klíčových zákonů: stavební zákon. Klíčový nejen pro bydlení nebo podobu našich měst, ale také pro ochranu životního prostředí. Dostojí vláda svým slibům a vrátí veřejnosti možnost se vyjadřovat ke stavbám ve svém okolí?

Zatím to tak nevypadá. Účast veřejnosti je přitom zásadní: lidé mají mít možnost se vyjadřovat k tomu, co se v jejich blízkosti bude stavět. Jejich připomínky mohou obvykle vést k tomu, aby byly navrhované projekty kvalitnější, a aby se nezapomínalo na věci jako zábor zemědělské půdy, ochrana hospodaření s vodami či ochrana krajinného rázu.

„Já osobně jsem se v rámci spolku Vsetínské fórum účastnil mnoha řízení, ať už ohledně kácení, ochrany chráněných živočichů nebo týkající se Bečvy. Jsou to desítky věcí, o kterých se bez možnosti účasti spolku jinak veřejnost vůbec nedozví a bude se divit, až už bude pozdě,“ komentuje důležitost účasti veřejnosti spolupředseda Zelených Michal Berg.

„Rychlost stavebního řízení je důležitá, ale není to jediná kvalita. Je to jako u sexu: taky jej nehodnotíte jen podle toho, jak rychle jej máte za sebou,“ dodal. „Stejně jako u sexu, tak i u podoby našeho veřejného prostoru záleží na tom, aby byl co nejvíc konsensuální, aby byla aplikována odpovídající ochrana a aby si z něj nikdo neodnesl pocit zneužití,“ nachází Michal Berg spojitosti.

Sebevědomý stát s občany spolupracuje, ne umlčuje. Dnes se dozvíme, nakolik si za tím stojí jednotlivé strany ve sněmovně, a nakolik jsou v zajetí developerských představ.

My Zelení budeme vždycky stát na straně těch, kterým na kvalitě veřejného prostoru a ochraně přírody záleží.