Tisk@cityofprague.cz "> K návrhu na přidělení grantů v oblasti životního prostředí v roce 2004 - Ekolist.cz

Hl. m. Praha: K návrhu na přidělení grantů v oblasti životního prostředí v roce 2004

22. června 2004 | Hl. m. Praha
Autor: Tisk@cityofprague.cz, tel: 236 002 355
Rada hl. m. Prahy schválila přidělení grantů hl. m. Prahy v oblasti životního prostředí v roce 2004 nepřesahujících 2 mil. Kč ročně pro jeden a týž subjekt na základě návrhu komise Rady HMP pro udílení grantů v oblasti životního prostředí (ŽP) v celkové výši 8.662.000,- Kč formou finančního příspěvku.

Bylo vyhlášeno 5 grantových témat: - oblast městské zeleně
- oblast ochrany přírody
- oblast odpadového hospodářství
- ekologická výchova
- obecné tématické okruhy

Celkem bylo podáno 137 žádostí (+1 žádost byla dodána po lhůtě) od 99 žadatelských subjektů. Celková suma požadovaných finančních prostředků činila 27.059.298,- Kč. Grantová komise navrhla podpořit celkem 78 projektů od 62 žadatelských subjektů částkou ve výši 8.662.000,- Kč. Z toho u 60 projektů komise doporučila snížit částku požadovanou žadatelem, neboť komise neschválila některé dílčí části projektu, nebo shledala požadovanou částku neúměrně vysokou, popř. je u projektu možnost jeho realizaci rozdělit na etapy apod. Některá řešená témata se opakovala shodně ve více projektech, v tom případě byly vybrány nejlépe a nejkonkrétněji zpracované projekty. 18 projektů komise navrhla ke schválení v celé (nebo téměř v celé) požadované výši. Jednalo se zejména o projekty, které byly zcela konkrétní i propracované a u nichž je reálný předpoklad, že budou realizovány kvalitně. Předkladatelem byla zpravidla sdružení a organizace s víceletou činností v oblasti ochrany ŽP a s dobrými odbornými referencemi. Komise pak zamítla celkem 59 projektů, které svým zaměřením, úrovní zpracování, neprůkazným přínosem pro ŽP hl. m. Prahy, nebo nedodržením základních podmínek grantového řízení, nevyhověly podmínkám a poslání vypsaného grantového řízení

„Při hodnocení a výběru jednotlivých projektů byl kladen důraz především na konkrétnost a kvalitu zpracování daného projektu, jeho realizovatelnost a zohledněny byly i dosavadní výsledky činnosti žadatelů. Převážně bylo navrženo udělení grantu občanským sdružením, dále pak zájmovým sdružením, nadacím, nadačním fondům a fyzickým osobám,“ řekl radní Miloš Gregar

K žadatelům, kterým byl přidělen grant, patří například:Občanské sdružení Arnika s pokračováním svého projektu Sovy do škol. Jde o realizaci výukového programu o životě sov žijících na našem území, tj. realizace 20-ti přednáškových dní (1 den = 4 přednášky na 1 škole pro cca 200 dětí). Součástí přednášky je demonstrace 3 živých handicapovaných sov ze záchranné stanice v České Třebové + medializace a vyhodnocení projektu (tiskové zprávy, novináři na přednášky na webu, články v regionálním tisku apod.). Celkové náklady - 348.000,- Kč.V pondělí, tj. 21.6.2004, byla ve vestibulu stanice metra „B“ Karlovo/Palackého náměstí zahájena výstava „Sovy dětskýma očima“, která je vyvrcholením předešlého ročníku (září 2003 – květen 2004) Sovy do škol. Projektu se zúčastnilo na 10 tisíc dětí z pražských škol.

HBABio, spol. s.r.o. s projektem Kompostovací týden. Jde o interaktivní osvětovou kampaň prezentující komplexní separaci odpadů s hlavním důrazem na problematiku bioodpadů, domácího kompostování a snižování množství bioodpadů v komunálním a směsném odpadu. Konkrétně jde o realizaci rozsáhlé informační kampaně pro veřejnost na podporu třídění odpadů se zvláštním zaměřením na problematiku separace a zpracování bioodpadu z domácností ( místo realizace – Václavské nám., nám. Míru, u stanice metra Vltavská, Anděl, Florenc) – infostan ( praktická prezentace složení vytříděného bioodpadu, druhů sběrných nádob a kompostérů pro domácnosti,procesů v průběhu kompostování apod.), ankety k dané tématice mezi veřejností, prezentace informačních materiálů, osvětový program pro děti. Po ukončení celé akce bude v EC Toulcův dvůr instalována stálá expozice k dané problematice. Celkové náklady - 477.100,-Kč.

Středisko globální výchovy EVANS s projektem Naučné stezky virtuálně. Jedná se o tvorbu internetové podoby naučných stezek Dubeč - Uhřiněves, NS Údolím Dalejského potoka, NS Údolím Únětického potoka, NS Povodím Botiče a NS Keltská. Jedná se o naučné stezky, které byly v minulosti instalovány v terénu, ale jsou až příliš často vystavovány útokům vandalů a jejich údržba je poměrně časově i finančně náročná. Stránky budou umístěny na webu HMP a na webu žadatele. Celkové náklady - 127.680,- Kč.