Tiskové zprávy
Svoboda zvířat: Kebab bez masa? – Je to možné, přijďte ochutnat!
Při příležitosti Světového dne hospodářských zvířat, který připadá na středu 2. října 2013, uspořádají ochránci zvířat v Plzni ochutnávku čistě rostlinného kebabu. Chtějí tak upozornit na problémy spojené s produkcí živočišných potravin a ukázat veřejnosti, že i rostlinná strava může být chutná a zábavná. Kebab bude k mání zdarma od 12 hodin (do cca 15 hodin) v oranžovém infostánku Svobody zvířat na rohu Františkánské ulice a Kopeckého sadů.
Při příležitosti Světového dne hospodářských zvířat, který připadá na středu 2. října 2013, uspořádají ochránci zvířat v Plzni ochutnávku čistě rostlinného kebabu. Chtějí tak upozornit na problémy spojené s produkcí živočišných potravin a ukázat veřejnosti, že i rostlinná strava může být chutná a zábavná. Kebab bude k mání zdarma od 12 hodin (do cca 15 hodin) v oranžovém infostánku Svobody zvířat na rohu Františkánské ulice a Kopeckého sadů.
„Rostlinná strava je velmi pestrá. Čistě rostlinné a chutné alternativy lze nalézt téměř ke všem masitým či živočišným pokrmům. My jsme si vybrali právě kebab, protože je toto arabské jídlo poslední dobou nejen v Plzni velmi populární. Rádi bychom tak Plzeňany a Plzeňanky pozvali na netradiční oběd,“ vysvětluje Lucie Moravcová, předsedkyně pořádající organizace Svobody zvířat. Kebab, který budou ochránci zvířat opékat a rozdávat, je složen ze seitanu, tedy rostlinné bílkoviny získané z pšeničné mouky. Podávat jej budou v tureckém chlebu plněném zeleninou a sojanézou (rostlinná alternativy klasické majonézy).
Světový den hospodářských zvířat si ochránci zvířat připomínají již od roku 1983, kdy jej vyhlásilo reformní hnutí za hospodářská zvířata (Farm Animal Reform Movement, FARM). Toto datum bylo zvoleno jako odkaz na osobnost Mahátmy Gándhího (nar. 2. října 1869), jenž se za zájmy zvířat zasazoval. Odhaduje se, že ročně je v rámci živočišné výroby na celém světě zabito na 62 miliard tzv. hospodářských zvířat.
„Naše organizace propaguje veganský způsob života, a to z několika důvodů. Nedůležitějším argumentem je pro nás respekt ke zvířatům, které chápeme jako vnímavé bytosti, jež, stejně jako člověk, cítí fyzickou bolest i psychické strádání, kterým se při živočišné produkci v průběhu svých krátkých životů nevyhnou. Dalším důvodem je ochrana životního prostředí, k němuž je rostlinná strava šetrnější - vzhledem k tomu, že hospodářská zvířata zkonzumují velké množství krmiva a svými výkaly významně znečisťují životní prostředí. V neposlední řadě je tento způsob stravování zdravější,“ uzavírá Moravcová.
Více informací najdete na www.svobodazvirat.cz nebo na www.facebook.com/events/688441361184751/.
Při příležitosti Světového dne hospodářských zvířat, který připadá na středu 2. října 2013, uspořádají ochránci zvířat v Plzni ochutnávku čistě rostlinného kebabu. Chtějí tak upozornit na problémy spojené s produkcí živočišných potravin a ukázat veřejnosti, že i rostlinná strava může být chutná a zábavná. Kebab bude k mání zdarma od 12 hodin (do cca 15 hodin) v oranžovém infostánku Svobody zvířat na rohu Františkánské ulice a Kopeckého sadů.
„Rostlinná strava je velmi pestrá. Čistě rostlinné a chutné alternativy lze nalézt téměř ke všem masitým či živočišným pokrmům. My jsme si vybrali právě kebab, protože je toto arabské jídlo poslední dobou nejen v Plzni velmi populární. Rádi bychom tak Plzeňany a Plzeňanky pozvali na netradiční oběd,“ vysvětluje Lucie Moravcová, předsedkyně pořádající organizace Svobody zvířat. Kebab, který budou ochránci zvířat opékat a rozdávat, je složen ze seitanu, tedy rostlinné bílkoviny získané z pšeničné mouky. Podávat jej budou v tureckém chlebu plněném zeleninou a sojanézou (rostlinná alternativy klasické majonézy).
Světový den hospodářských zvířat si ochránci zvířat připomínají již od roku 1983, kdy jej vyhlásilo reformní hnutí za hospodářská zvířata (Farm Animal Reform Movement, FARM). Toto datum bylo zvoleno jako odkaz na osobnost Mahátmy Gándhího (nar. 2. října 1869), jenž se za zájmy zvířat zasazoval. Odhaduje se, že ročně je v rámci živočišné výroby na celém světě zabito na 62 miliard tzv. hospodářských zvířat.
„Naše organizace propaguje veganský způsob života, a to z několika důvodů. Nedůležitějším argumentem je pro nás respekt ke zvířatům, které chápeme jako vnímavé bytosti, jež, stejně jako člověk, cítí fyzickou bolest i psychické strádání, kterým se při živočišné produkci v průběhu svých krátkých životů nevyhnou. Dalším důvodem je ochrana životního prostředí, k němuž je rostlinná strava šetrnější - vzhledem k tomu, že hospodářská zvířata zkonzumují velké množství krmiva a svými výkaly významně znečisťují životní prostředí. V neposlední řadě je tento způsob stravování zdravější,“ uzavírá Moravcová.
Více informací najdete na www.svobodazvirat.cz nebo na www.facebook.com/events/688441361184751/.
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk