Evropská komise, český text ICEU: Komisařka Wallströmová slaví rozšíření Evropské agentury po životní prostředí (EEA)

Komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová ve dnech 16. a 17. května navštívila Kodaň, aby tam s nadcházejícím dánským předsednictvím EU (které se funkce ujímá v červenci) projednala plány a vystoupila na konferenci na vysoké úrovni zaměřenou na oslavy rozšíření EEA, jejímiž hosty bylo několik ministrů životního prostředí z kandidátských zemí.

Většina kandidátů do EEA již vstoupila a je schopna s EEA zahájit praktickou spolupráci. Jednání v této oblasti již byla s kandidátskými zeměmi téměř ukončena (prozatímně neuzavřely tuto kapitolu jen Bulharsko, Rumunsko a Malta) a podle Wallstromové se nyní otázkou zásadního významu stává vybudování administrativní kapacity schopné řešit požadavky vyplývající z komunitárního práva.
<p>
Komisařka poblahopřála Dánsku k tomu, že je nejvýznamnějším přispěvatelem k procesu Ekologie pro Evropu, v rámci něhož probíhají mnohamilionové programy pomoci střední a východní Evropě a bývalému Sovětskému svazu. Komisařka očekává, že Dánsko bude nadále hrát aktivní úlohu při prosazování vyšší úrovně ochrany životního prostředí v kandidátských zemích.