Tiskové zprávy
CIWF Česko: Konec každoročnímu týrání kaprů? Společenská podpora ukončení nákupu živých ryb získává na síle
Podle nejnovějšího průzkumu CIWF Česko by se pouze pět procent lidí v Česku na Vánoce neobešlo bez nákupu živého kapra. Právě na ně cílí každoroční předvánoční kampaň Vánoce pro kapry, která znovu zdůrazňuje, že ryby určené ke konzumaci prodané v živém stavu do rukou koncových zákazníků zbytečně trpí. Tuto Kampaň letos podpořily i další známé osobnosti včetně herečky Lucie Benešové či spisovatelky Petry Soukupové. CIWF Česko vítá osvětovou kampaň Magistrátu hlavního města Prahy Vaše tradice, moje trápení, která se nese v podobném duchu.
„Citlivost lidí vůči utrpení ryb podle našich průzkumů v Česku povzbudivě roste a poslední z nich ukázal, že pouze 5 % respondentů trvá na tom, že si kapra chce odnést domů živého. Ostatním by nevadilo, pokud by si mohli koupit pouze kapra již usmrceného. Stále tedy ubývá lidí, kteří nevědí, že kapr ve vaně a při domácí zabijačce zbytečně trpí. Co se s takovým kaprem děje, nelze ani nijak kontrolovat. Státní veterinární správa, která hlídá řádné zacházení s rybami na stáncích, ztrácí prodané ryby z dohledu,“ říká Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko.
Podle odborné zprávy Rizika snížení welfare kaprů při stánkovém prodeji dochází při prodeji kaprů v živém stavu do rukou zákazníků k zásadnímu zhoršení welfare (životní pohody) ryb.
• Při přenášení v igelitové tašce bez vody se zhoršuje funkce žaber a kapři se dusí.
• V případě přechovávání v domácnosti, například typicky ve vaně, jsou kapři vystavení teplotnímu šoku a nedostatku kyslíku. Navíc chlor, pokud je obsažený ve vodě, jim poškozuje nejen kůži, ale i nervovou soustavu.
• Při následném neodborném usmrcování není kapr v mnoha případech dostatečně omráčen, a neztrácí tak svou citlivost a schopnost vnímání.
• Kapři vypuštění zpět do volné přírody pravděpodobně nepřežijí. Jejich energetické zásoby jsou vyčerpané a může dojít také k teplotnímu šoku.
Spoluautor zprávy, rybí etolog z České zemědělské univerzity prof. Ondřej Slavík k tomu říká: „Ryby vnímají bolest podobně jako savci nebo ptáci, a proto je potřeba je chránit před utrpením. Ukončením prodeje živých ryb do rukou zákazníků kapry ušetříme zbytečného stresu a strádání. A protože ryby odchované v zajetí nejsou schopny úspěšně přežít v přírodě, nevypouštějme vánoční kapry ani do volných vod.“
„Pro nás lidi jsou Vánoce svátkem radosti a klidu, ale také časem, kdy se snažíme být velkorysí a laskaví ke svým nejbližším, ale i ke světu kolem. Zkusme být o letošních Vánocích soucitní i vůči kaprům a malou změnou našich zvyků jim pojďme ušetřit velké kapří trápení,“ vyzývá veřejnost Jiří Pospíšil, náměstek pražského primátora, který stojí za kampaní hlavního města Prahy upozorňující na neblahé dopady zvyků spojených s prodejem vánočních kaprů. Lepšímu zacházení s kapry se věnují také například Ostrava či Olomouc prostřednictvím osvětových článků.
„Tím, že si nekoupíte živého kapra domů, o nic nepřijdete a jeho zachráníte před utrpením. Za tu krátkou zábavu to rozhodně nestojí. Děkuji, že nepodporujete zbytečné utrpení zvířat,“ uzavírá herečka Lucie Benešová.
„Citlivost lidí vůči utrpení ryb podle našich průzkumů v Česku povzbudivě roste a poslední z nich ukázal, že pouze 5 % respondentů trvá na tom, že si kapra chce odnést domů živého. Ostatním by nevadilo, pokud by si mohli koupit pouze kapra již usmrceného. Stále tedy ubývá lidí, kteří nevědí, že kapr ve vaně a při domácí zabijačce zbytečně trpí. Co se s takovým kaprem děje, nelze ani nijak kontrolovat. Státní veterinární správa, která hlídá řádné zacházení s rybami na stáncích, ztrácí prodané ryby z dohledu,“ říká Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko.
Podle odborné zprávy Rizika snížení welfare kaprů při stánkovém prodeji dochází při prodeji kaprů v živém stavu do rukou zákazníků k zásadnímu zhoršení welfare (životní pohody) ryb.
• Při přenášení v igelitové tašce bez vody se zhoršuje funkce žaber a kapři se dusí.
• V případě přechovávání v domácnosti, například typicky ve vaně, jsou kapři vystavení teplotnímu šoku a nedostatku kyslíku. Navíc chlor, pokud je obsažený ve vodě, jim poškozuje nejen kůži, ale i nervovou soustavu.
• Při následném neodborném usmrcování není kapr v mnoha případech dostatečně omráčen, a neztrácí tak svou citlivost a schopnost vnímání.
• Kapři vypuštění zpět do volné přírody pravděpodobně nepřežijí. Jejich energetické zásoby jsou vyčerpané a může dojít také k teplotnímu šoku.
Spoluautor zprávy, rybí etolog z České zemědělské univerzity prof. Ondřej Slavík k tomu říká: „Ryby vnímají bolest podobně jako savci nebo ptáci, a proto je potřeba je chránit před utrpením. Ukončením prodeje živých ryb do rukou zákazníků kapry ušetříme zbytečného stresu a strádání. A protože ryby odchované v zajetí nejsou schopny úspěšně přežít v přírodě, nevypouštějme vánoční kapry ani do volných vod.“
„Pro nás lidi jsou Vánoce svátkem radosti a klidu, ale také časem, kdy se snažíme být velkorysí a laskaví ke svým nejbližším, ale i ke světu kolem. Zkusme být o letošních Vánocích soucitní i vůči kaprům a malou změnou našich zvyků jim pojďme ušetřit velké kapří trápení,“ vyzývá veřejnost Jiří Pospíšil, náměstek pražského primátora, který stojí za kampaní hlavního města Prahy upozorňující na neblahé dopady zvyků spojených s prodejem vánočních kaprů. Lepšímu zacházení s kapry se věnují také například Ostrava či Olomouc prostřednictvím osvětových článků.
„Tím, že si nekoupíte živého kapra domů, o nic nepřijdete a jeho zachráníte před utrpením. Za tu krátkou zábavu to rozhodně nestojí. Děkuji, že nepodporujete zbytečné utrpení zvířat,“ uzavírá herečka Lucie Benešová.
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk