Ministerstvo dopravy ČR: Konference ministrů dopravy v Katovicích

30. května 2003 | Ministerstvo dopravy ČR
Dne 29. května 2003 se v Katovicích uskutečnila konference o rychlé dopravě zboží po železnici mezi Evropou a dálným východem. Místopředseda vlády Polské republiky a ministr infrastruktury, pan Marek POL pozval na tuto konferenci ministry zodpovědné za železniční dopravu z Japonska, obou Korejí, Číny, Kazachstánu, Ruské federace, Ukrajiny, Litvy, Slovenska, Česka a Německa.

Konference se zúčastnili ministři z Německa, Slovenska a Ukrajiny, náměstci ministrů z České republiky, Ruské federace a Kazachstánu, dále byli přítomni zástupci Čínské lidové republiky, Korejské republiky, Japonska a Litvy.

V průběhu konference se všechny strany vyjádřily k problému urychlení přepravy zboží z dálného východu do Evropy. Železniční doprava je schopna zkrátit dobu přepravy zhruba na polovinu a to při srovnatelné ceně za přepravu. Přítomní se shodli, že získání části přeprav mezi Evropou a Dálným východem pro „pozemní most“ – přepravu po železnicích je přínosné pro všechny zúčastněné země.

Všichni účastníci navštívili terminál ve Slavkově, kde byla předvedena vykládka vlaku kombinované dopravy přepravující kamióny z Kyjeva.

Na závěr konference byla přijata společná deklarace, která vyjadřuje rozhodnutí pokračovat v přípravě tohoto projektu, K tomu se zřizuje společný řídící výbor, který by se měl sejít v září nebo říjnu t.r. na Ukrajině.