Jakub Kašpar "> Kontrola chovné stanice koní Převalského proběhla na výbornou - Ekolist.cz

MŽP ČR: Kontrola chovné stanice koní Převalského proběhla na výbornou

16. října 2006 | MŽP ČR
Autor: Jakub Kašpar, tel: 267 122 040
Minulé úterý, 10. října, proběhla v chovné a aklimatizační stanici ZOO Praha v Dolním Dobřejově na Táborsku jedna ze série pravidelných kontrol, které provádí Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Komisí pro zoologické zahrady ve všech ZOO a jejich zařízeních v České republice.

Chovná stanice v Dolním Dobřejově je specializované zařízení ZOO Praha, určené především právě pro koně Převalského (Equus Przewalskii). Tady se množí a žijí jedinci tohoto kriticky ohroženého kopytníka, jehož celosvětovou plemennou knihu vede právě pražská ZOO. "V posledních letech se dokonce daří chov natolik, že se koně Převalského z Prahy mohou začít vracet do svého přirozeného prostředí například v mongolských stepích. Kontrola proběhla naprosto bez problémů. Mohu říci, že dobřejovská stanice patří k nejlepším zařízením tohoto druhu v Evropě," říká členka kontrolní komise RNDr. Magdalena Boučková z MŽP. Na tom se shodli všichni členové kontrolní komise - tedy kromě zástupců MŽP také inspektoři z České inspekce životního prostředí či Státní veterinární správy a další odborníci.

Dosud proběhlo v ČR 13 z plánovaných šestnácti kontrol. Zbývající tři se uskuteční ještě do konce října.

Kůň Převalského je jediným dnes žijícím druhem divokého koně. Ve volné přírodě byl prakticky zcela vyhuben v 60. letech 20. století. Pražská ZOO vede od roku 1959 celosvětovou plemennou knihu těchto nádherných zvířat. Od roku 1928 se v Praze narodilo již více než 230 hříbat "Převaláků". Zpět do mongolských stepí již putoval jeden hřebec a tři klisny, dalších 7 koní z Prahy dnes žije ve stepních rezervací na Ukrajině a v Mongolsku.

Fotografie koní z dobřejovské stanice najdete na www stránkách MŽP (www.env.cz) v rubrice Tiskové zprávy.