Lucie Macháčková "> Kopřivnice otevírá re-use centrum - Ekolist.cz

Město Kopřivnice: Kopřivnice otevírá re-use centrum

9. září 2022 | Město Kopřivnice
Autor: Lucie Macháčková, tel: 556 879 439, 733 145 668
Ve čtvrtek 15. září bude zahájen provoz kopřivnického Re-use centra – místa, kde použité věci dostávají novou šanci na opětovné využití. Lidé sem mohou nosit nepotřebné předměty ze svých domácností a odnést si úlovky, které zde odložili jiní. Re-use centrum bude fungovat v areálu sběrného dvora na ulici Panské a bude jej provozovat společnost Slumeko.

„Co je pro jednoho odpadem, je pro druhého pokladem. Na tom je v podstatě princip re-use centra založen. Předměty, které lidé už nepotřebují a skončily by na skládkách, mohou většinou ještě sloužit dál někomu jinému. Re-use centrum je místem, kde se tyto předměty budou odevzdávat a následně se odtud budou vracet do oběhu. Přínosy jsou jak ekologické, protože se snižuje množství odpadu, tak ekonomické, protože lidé nemusejí utrácet za nákup nových věcí. Zřízení centra je dalším krokem ke zlepšení třídění odpadů v našem městě a já pevně věřím, že se osvědčí a Kopřivničané si jej oblíbí,“ uvedl místostarosta René Lakomý, který má v gesci životní prostředí.

V Re-use centru bude možné odevzdávat široký sortiment od nádobí a hraček přes knihy a hudební nosiče, hodiny, hudební nástroje, kočárky, autosedačky, kufry až po umělecké předměty, sportovní potřeby či drobnější nábytek. „Výjimkou bude čalouněný nábytek, který nebude přijímán z hygienických důvodů, a elektronika, u které nebude možné vyzkoušet funkčnost a ověřit revizi. Věci, které lidé přivezou, posoudí naši pracovníci a co podle nich bude mít šanci na další upotřebení, bude zaregistrováno a vystaveno v regálech centra. Ostatní předměty skončí v kontejnerech určených pro příslušné kategorie odpadu. Pokud nějaká věc nenajde nového majitele do dvou měsíců, bude s ní rovněž nakládáno jako s odpadem,“ vysvětlila Nikol Prokopová ze společnosti Slumeko.

První půlrok bude centrum fungovat ve zkušebním režimu, kdy budou předměty poskytovány zcela zdarma. Poté dojde k vyhodnocení, zda je tento model udržitelný, nebo zda bude za vyzvedávané předměty účtován poplatek. Do budoucna se plánuje web s přehledem nabízených věcí. Náklady na vytvoření Re-use centra již přesáhly 200 tisíc korun. Úpravu prostoru, nové osvětlení a pořízení potřebných regálů zaplatilo Slumeko, personální náklady půjdou na vrub města.
Lucie Macháčková, tel: 556 879 439, 733 145 668