Marek Jehlička "> Koupací den bude příští rok v celé Evropě - Ekolist.cz

Arnika - program Ochrana přírody: Koupací den bude příští rok v celé Evropě

7. září 2004 | Arnika - program Ochrana přírody
Autor: Marek Jehlička, tel: 606 727 942
Koupací den, jehož tradici v České republice zavedlo sdružení Arnika před třemi lety, dostane v příštím roce celoevropský rozměr. Evropská říční síť se sídlem ve Francii se totiž rozhodla zorganizovat Evropský den koupání v řekách. Mělo by se ho zúčastnit nejméně 100 000 lidí ve všech zemích EU. Pořadatelé počítají, že koupání proběhne na více než 400 místech. V České republice bude akci zajišťovat sdružení Arnika. Datum je stanoveno na 17. července 2005.

Evropský den koupání v řekách se nebude konat každoročně, jako to dělá Arnika v České republice, ale v pětiletých periodách, tedy v letech 2005, 2010 a 2015. „Tento výběr není náhodný,“ říká předseda Arniky Ing. Vlastimil Karlík. „Souvisí s důležitými kroky při naplňování Rámcové směrnice o vodách Evropské unie. Podle této směrnice má být v Evropě dosažen dobrý ekologický stav všech vod právě do roku 2015. Hlavní myšlenkou akce je získat zájem a podporu veřejnosti pro další zlepšování ekologického stavu evropských řek,“ uvedl Karlík.

„Daří se nám vracet do řek lososa, ale chceme, aby se do nich vrátil i člověk,“ vysvětlil duchovní otec celé akce, Roberto Epple z Evropské říční sítě.

„V České republice máme na co navázat,“ podotkl Vlastimil Karlík. „Ve spolupráci s německými partnery Arnika připravovala 1. mezinárodní den koupání v Labi, na který v následujících letech navázaly Slavnosti Labe, rovněž spojené s koupáním v řece. Setkali jsme se přitom s velkým ohlasem veřejnosti a v letošním roce se lidé koupali dokonce i v dešti a za velmi studeného počasí. To je pro nás důkazem, že svůj vztah k řece berou opravdu vážně,“ dodal Vlastimil Karlík ze sdružení Arnika.

Sdružení Arnika - program Ochrana přírody
Chlumova 17, 130 00 Praha 3, tel./fax: 222 781 471, http://www.arnika.org,