Andrea Fulková "> Kraj nebude zvyšovat ceny hromadné dopravy v tarifu IDOL - Ekolist.cz

Liberecký kraj: Kraj nebude zvyšovat ceny hromadné dopravy v tarifu IDOL

16. března 2022 | Liberecký kraj
Autor: Andrea Fulková, tel: 485 226 332, 739 541 549
I přesto, že inflace i ceny pohonných hmot v posledních dnech rostou raketovým tempem, radní Libereckého kraje rozhodli prozatím v rámci dopravního tarifu IDOL nezvyšovat ceny jízdného v autobusech a vlacích.

„Chceme vyjít cestujícím vstříc a zachovat pro ně i v těchto složitých časech, kdy životní náklady strmě stoupají, dostupnost hromadné veřejné dopravy,“ řekl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro dopravu.

Dlouhodobě vzestupná inflace a nárůst nákladů potřebných pro zabezpečení veřejné dopravy původně vedly kraj k úvaze o úpravě cen jízdného k 1. červenci toho roku. Vláda se však rozhodla k 1. dubnu zrušit 75% slevy na jízdné v regionálních či dálkových autobusech a vlacích pro děti do 18 let, studenty do 26 let a cestující nad 65 let. Nově bude sleva činit 50 %. Touto úpravou chce vládní koalice docílit snížení deficitu státního rozpočtu ročně až o 1,9 miliardy korun. Přizpůsobit se jí musel i tarif IDOL.

„Pro zmíněné skupiny obyvatel znamená tato státem iniciovaná úprava jízdného citelné prodražení jejich cest. I proto ke zvyšování cen v tarifu IDOL, které se plánovalo k 1. červenci, nechceme přistoupit,“ řekl Sviták.

Vedení Libereckého kraje se tedy rozhodlo přehodnotit plánované zvýšení cen jízdného, které by se přesto v průměru zvýšilo jen zhruba o 5 %, a to ještě pouze u některých položek. Cena jízdného IDOL k 1. červenci tohoto roku se tak nakonec nezmění.

Nyní bude kraj ve spolupráci se společností KORID LK, která zajišťuje koordinaci veřejné dopravy v regionu, situaci nadále zkoumat a monitorovat, nakolik lze stávající ceny jízdného dále udržet. „Po letní sezoně bychom chtěli vše vyhodnotit a rozhodnout, jak pokračovat dál,“ naznačil Sviták.
Andrea Fulková, tel: 485 226 332, 739 541 549