Tomáš Kažmierski "> Krkonoše budou hostit zástupce evropských regionů - Ekolist.cz

Sdružení pro krkonošské produkty: Krkonoše budou hostit zástupce evropských regionů

Krkonoše budou v úterý 20. června 2006 hostit zástupce vybraných regionů Evropy v rámci jejich každoročního setkání v rámci programu PREPARE, které se tento rok koná v České republice na Velehradě. Zástupci nejdříve zavítají v odpoledních hodinách na zámek ve Vrchlabí, kde jim bude představena činnost Místní akční skupiny pro Krkonoše (nebo-li Sdružení pro krkonošské výrobky), která nyní připravuje strategii rozvoje regionu Krkonoš. Program pak pokračuje návštěvou farmy Hucul ve Vítkovicích v Krkonoších, kde budou zástupci zahraničních regionů moci shlédnout chov koní a též pro ně bude představena činnost místních výrobců, kteří jsou nositeli certifikátu pro užívání regionální značky „Krkonoše – originální produkt“.

„PREPARE program je zaměřen na posílení a propagaci mezinárodní výměny v rozvoji venkova, zejména s ohledem na nově přistupující země EU ze střední Evropy, ale také na rozšíření Evropské unie. Rozvoj venkova je nejúspěšnější a udržitelný, jestliže jsou navazována silná partnerství nejen na místní a národní, ale i na mezinárodní úrovni, a když jsou přímo lidi z venkova vtaženi do tohoto procesu“, říká dr. Oldřich Čepelka zástupce Národní observatoře venkova, o.p.s., který bude skupinu zahraničních návštěvníků do Krkonoš doprovázet.

„Právě Krkonoše chtějí evropských zástupcům ukázat, jak úspěšně se rozvinula spolupráce mezi podnikateli, samosprávou a správou národního parku a neziskovými organizacemi při zavádění regionální značky „Krkonoše – originální produkt“, a jak tato spolupráce vyústila v založení Místní akční skupiny (zkr. MAS), která se bude postupně zabývat celkovým udržitelným rozvojem turistického regionu Krkonoše“, říká ing. Tomáš Kažmierski, zástupce MAS Sdružení pro krkonošské produkty. „Velkou roli v této spolupráci sehrávají obce a města, které jsou prostřednictvím Svazku měst a obcí Krkonoše a Svazku měst a obcí Východní Krkonoše členem MAS“, dodává Kažmierski.

Mezi členské státy programu PREPARE patří Velká Británie, Švédsko, Finsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Bulharsko, Rumunsko, Chorvatsko a od roku 2006 se předpokládá též vstup České republiky. PREPARE je uznávaným partnerem Evropské komise v oblasti rozvoje venkova a rozvojových aktivit zdola.

„Krkonoše byly vybrány jako jeden z mála regionů České republiky, které mají tu čet hostit zástupce regionů vybraných evropských zemí“, říká Daniela Roudná, předsedkyně Sdružení pro krkonošské výrobky a MAS, „chceme jim proto ukázat, že Krkonoše se mohou chlubit opravdu zajímavými nápady a lidmi,“ dodává Roudná.

Letošní téma konference PREPARE bude zaměřeno na místní akční skupiny (MAS/LAG) a jejich příspěvek pro rozvoj venkova se zaměřením na dialog rozvojových aktivit zdola a shora.