Tiskové zprávy
Správa KRNAP: Krkonošské muzeum ve Vrchlabí láká na Sladké Vánoce
Krkonošské muzeum Správy KRNAP ve Vrchlabí otevřelo výstavu Sladké Vánoce. Připomíná tak tradiční cukroví a jiné sladké vánoční pokrmy typické pro oblast Krkonoš a Podkrkonoší. Můžete se inspirovat recepty našich babiček a prababiček a zároveň nahlédnout do vánočně vyzdobené domácnosti. Výstavu lze navštívit do 15. ledna 2017.
Vánoce bývaly a dodnes jsou vnímány jako nejvýznamnější svátky roku a Štědrý den je jejich vrcholem. Ke slavnostní pohodě velkou měrou přispívala i hojnost dobrého jídla a pití. Svátky byly příležitostí k setkávání s rodinou a přáteli, hospodyně si dávaly záležet, aby byl stůl co nejbohatší. Ještě pro naše prarodiče byla hojnost na vánoční tabuli nevšední změnou oproti nesváteční prosté stravě. Lidé, kteří žili po většinu roku skromně, si velmi vážili dobrot, které s sebou přinesl vánoční čas. Neodmyslitelnou součástí svátečního hodování byly i různé sladkosti, které v minulosti nebyly takovou samozřejmostí jako dnes.
Vánočního pečiva bylo nepřeberné množství a rozhodně se nejednalo pouze o klasické cukroví. Pekly se i koláče, záviny, štoly či štědrovnice neboli vánočky, bez kterých si Vánoce nešlo a nejde představit. Svou sladkou variantu měl i nejtypičtější krkonošský vánoční pokrm - hubovec.
Nutno říci, že i recepty na tradiční vánoční pečivo se vesnici od vesnice, město od města, ale i rodinu od rodiny lišily. Na výstavě Sladké Vánoce nahlédnete do receptů našich babiček a zjistíte, jaké "tajné" či neobvyklé přísady přidávaly.
Výstava v bývalém augustiniánském klášteře ve Vrchlabí bude přístupná denně mimo pondělí od 8.00 do 16.30.
Vánoce bývaly a dodnes jsou vnímány jako nejvýznamnější svátky roku a Štědrý den je jejich vrcholem. Ke slavnostní pohodě velkou měrou přispívala i hojnost dobrého jídla a pití. Svátky byly příležitostí k setkávání s rodinou a přáteli, hospodyně si dávaly záležet, aby byl stůl co nejbohatší. Ještě pro naše prarodiče byla hojnost na vánoční tabuli nevšední změnou oproti nesváteční prosté stravě. Lidé, kteří žili po většinu roku skromně, si velmi vážili dobrot, které s sebou přinesl vánoční čas. Neodmyslitelnou součástí svátečního hodování byly i různé sladkosti, které v minulosti nebyly takovou samozřejmostí jako dnes.
Vánočního pečiva bylo nepřeberné množství a rozhodně se nejednalo pouze o klasické cukroví. Pekly se i koláče, záviny, štoly či štědrovnice neboli vánočky, bez kterých si Vánoce nešlo a nejde představit. Svou sladkou variantu měl i nejtypičtější krkonošský vánoční pokrm - hubovec.
Nutno říci, že i recepty na tradiční vánoční pečivo se vesnici od vesnice, město od města, ale i rodinu od rodiny lišily. Na výstavě Sladké Vánoce nahlédnete do receptů našich babiček a zjistíte, jaké "tajné" či neobvyklé přísady přidávaly.
Výstava v bývalém augustiniánském klášteře ve Vrchlabí bude přístupná denně mimo pondělí od 8.00 do 16.30.
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk