Radek Tulis "> Kronospan oznámil městu a kraji další kroky k zlepšení provozu - Ekolist.cz

Statutární město Jihlava: Kronospan oznámil městu a kraji další kroky k zlepšení provozu

8. listopadu 2007 | Statutární město Jihlava
Autor: Radek Tulis, tel: 567 167 144
K životnímu prostředí šetrnější výrobní technologie za 1,4 miliardy korun bude v provozu do září příštího roku. Staré lisy z poloviny osmdesátých let firma vyřadí z provozu do konce roku 2008 a nahradí je novou technologií kontinuálního lisování. Během několika měsíců Kronospan zajistí snížení prašnosti z dávkovače pilin. Po nákupu vlastního úklidového vozu se podstatně zlepšila každodenní údržba v areálu společnosti. S těmito kroky včera a dnes seznámili zástupci společnosti Kronospan vedení města Jihlavy, kraje Vysočina a Magistrátu města Jihlavy.

Informativní schůzku, která proběhla na radnici, svolal primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal. „Často na nás veřejnost míří svoje dotazy ohledně provozu Kronospanu. Chceme mít informace přímo od zdroje, a zároveň zástupcům společnosti předáváme naše podněty a podněty jihlavských obyvatel,“ uvedl primátor Jaroslav Vymazal a dodal: „Před rokem nás Kronospan informoval o záměru stavby filtru na sušárně třísek a plánované výměně zastaralých linek. Dnes vidíme, že firma filtr na sušárně postavila ve slíbeném termínu a je připravená pro další investice. Známe i termín spuštění šetrnější technologie. To jsou pozitivní informace.“

Kronospan zastupoval jednatel Jan Rudolf a auditor pro životní prostředí Michal Diviš: „Plánujeme i další kroky pro ekologicky šetrnější provoz, prezentujeme zatím jen ty, které jsou připraveny. Mimo miliardové investice do nové linky firma investuje do dubna 2008 dalších 7,5 milionu korun do vylepšení provozu ve vztahu k životnímu prostředí.“ Záměry společnosti představil zástupce Kronospanu také na čtvrtečním jednání Rady města Jihlavy.

Podle dohody všech zúčastněných stran se další schůzka uskuteční 16. ledna nad prvními výsledky měření kvality ovzduší v Jihlavě prováděné na objednávku firmy KRONOSPAN.

Kronospan je jedním z největších výrobců dřevotřískových a OSB desek firmy, ale také patří mezi největší znečišťovatele životního prostředí na Vysočině. Podnik prošel od roku 1995, kdy do Jihlavských dřevařských závodů vstoupila skupina KRONOSPAN, rozsáhlou modernizací. Letos začala používat nové filtrační zařízení na sušárně třísek, do kterého investovala cca 300 milionů korun. Připravuje i další změny pro snížení dopadu výroby na životní prostředí. Firma zaměstnává více než 600 zaměstnanců.

Setkání 7.11. se účastnili
- za statutární město Jihlava:
primátor Ing. Jaroslav Vymazal,
náměstkyně primátora ak. mal. Irena Wagnerová
člen rady města p. Vít Prchal

- za kraj Vysočina:
náměstek hejtmana Pavel Hájek

- za společnost Kronospan:
jednatel Ing. Jan Rudolf
interní auditor Ing. Michal Diviš

- za Magistrát města Jihlavy:
tajemník Dr. Ing. Lubomír Dohnal