Petr Vorlíček "> Kvalita biopotravin je výhodou pro spotřebitele - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/kvalita-biopotravin-je-vyhodou-pro-spotrebitele
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

MZe ČR: Kvalita biopotravin je výhodou pro spotřebitele

6. listopadu 2007 | MZe ČR
Autor: Petr Vorlíček
Produkty s logem BIO jsou zárukou kvality. Co to ale ve skutečnosti znamená, jaký druh kvality může spotřebitel očekávat? Kvalitu hygienickou, senzorickou, nebo nutriční? Právě na tyto otázky odpovídá informační kampaň ministerstva zemědělství Žiju bio!, která informuje nejširší veřejnost o biopotravinách a ekologickém zemědělství, ale také pomáhá producentům biopotravin.

Ministerstvo zemědělství je garantem kontrolního systému ekologického zemědělství a toho, že se logo BIO vyskytuje pouze na certifikovaných biopotravinách. „Udělení loga BIO předchází důsledná kontrola, která je pro spotřebitele zárukou dodržování přísných pravidel ekologického zemědělství,“ vysvětluje ministr zemědělství Petr Gandalovič. Kvalita biopotravin je dána především postupy při hospodaření na ekofarmách a zpracování biopotravin. „Biopotraviny nesmí obsahovat chemické konzervanty, umělá barviva, tabilizátory a jiná tzv. „éčka“. Dále ekozemědělci nesmí používat pesticidy, stimulátory růstu ani geneticky modifikované organismy. Pokud se tyto látky nepoužívají, minimalizuje se jejich výskyt v konečném produktu, a proto jsou biopotraviny kvalitnější a zdravější,“ dodává Martin Leibl z oddělení environmentální politiky MZe.

Výzkumy prokázaly, že biopotraviny mají vysokou nutriční hodnotu. Brambory a mrkev v biokvalitě mají vyšší obsah vitamínu C než běžné produkty. Biozelenina a bioovoce má vyšší obsah minerálů a antioxidačních látek, biomléko obsahuje větší množství vitamínu E a tzv. omega mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na oběhový systém u člověka. Vyšší obsah mastných kyselin prospěšných pro lidské zdraví byl zjištěn také u biomasa. Důležitá je také hygienická kvalita biopotravin, kolem které existuje řada mýtů a předsudků, které je potřeba stále vysvětlovat a uvádět na pravou míru. Často opakovaným omylem je, že biopotraviny trpí větší zaplísněností v porovnání s konvenčními potravinami. Výzkumy ukázaly, že obsah mykotoxinů je v produktech ekologického zemědělství na stejné nebo nižší úrovni než u ostatních potravin.

Zájemcům o informace týkající se biopotravin a ekologického zemědělství jsou k dispozici webové stránky www.ziju-bio.cz, kde najdou aktuální informace o všech probíhajících akcích, poradenské telefonní linky pro zemědělce a spotřebitele (+420 246 060 682 a +420 246 060 683) nebo email (info@ziju-bio.cz), kde se mohou radit s odborníky.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist