https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/kvalitni-bioprodukty-na-ceskem-trhu-rychle-pribyvaji-vetsinu-z-nich-vsak-v-supermarketech-nenajdete
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců: Kvalitní bioprodukty na českém trhu rychle přibývají, většinu z nich však v supermarketech nenajdete

Vzhledem k neustálým negativním komentářům o vývoji produkce českých biopotravin, o nízké produktivitě českých ekofarmářů, o snaze vyrábět maximálně „bioseno“ apod., cítí PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců nutnost zastat se sektoru ekologického zemědělství. Naposledy tento týden, v rozhovoru na ČT 24 věnovanému vývoji a rozvoji ekologického zemědělství, vystoupil Jan Veleba, prezident Agrární komory České republiky.

Jan Veleba se vyjadřoval ve smyslu, že čeští ekozemědělci využívají příznivého dotačního klimatu v České republice k tomu, aby dostávali více peněz, než jejich kolegové, kteří hospodaří konvenčně. Dle vyjádření Jana Veleby je hlavním produktem ekologického zemědělství tzv. „bioseno“, produkce biopotravin je velmi malá a čeští ekozemědělci nejsou schopni své hospodaření dovést k nějaké koncovce tak, jak je tomu u našich kolegů v Německu či v Rakousku. O způsobu ekologického hospodaření, který je zcela odlišný od současného pěstování řepky či kukuřice pro hojně dotované bioplynové stanice, už se však prezident Agrární komory ČR bohužel nezmínil.

„Vrátíme-li se však k produkci z ekologických ploch a budeme-li brát v potaz návštěvu několika supermarketů, můžeme opravdu získat mylný dojem, že české ekologické zemědělství toho moc neprodukuje. Ve chvíli, kdy se však vydáme na farmy, mezi spotřebitele, kteří nelitují úsilí a ‘svého‘ farmáře si našli, zjistíme, že množství, kvalita a různorodost bioproduktů jsou obrovské,“ vyvrací Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. V každém koutu naší republiky najdeme sedláka, který hospodaří ekologicky a nabízí vysoce kvalitní bioprodukty – ne sice v množství zajímavém pro velké obchodní řetězce, avšak pro spotřebitele ano. Potvrzuje to i hodnocení účastníků mezinárodního veletrhu BioFach, který se konal tento měsíc v Norimberku. Podle Kateřiny Nesrstové by se po některých prohlášeních Agrární komory ČR mohli spotřebitelé domnívat, že vzniká chyba na straně bioproducentů. Situace v ekologickém a konvenčním zemědělství ilustrovaná pouze čísly však nabízí jen zkreslený náhled na realitu, nevypovídá o způsobu produkce tuzemských biopotravin, která se velmi často realizuje v málo úrodných podhorských a horských oblastech.

„Ekologicky hospodařící sedláci nabízejí vysokou kvalitu svých produktů spojenou s ochranou životního prostředí, ovzduší a čistotou vod, údržbou krajiny, zachováním biodiverzity, péčí o staré, tradiční plodiny a plemena zvířat a další služby, které si většinou ani neuvědomujeme,“ upozorňuje Milan Kouřil z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

To, že supermarkety nejsou zaplněny českými biopotravinami, má mnoho důvodů. Některé jsou objektivní – ekologičtí zemědělci většinou nemají produkční a marketingové kapacity nutné k tomu, aby mohli pravidelně zásobovat všechny supermarkety v České republice. Další, neméně důležité, jsou subjektivní. Ekologičtí farmáři a drobní producenti biopotravin chtějí znát svého zákazníka a usilují o to, aby zákazník znal je. Poroto je důležité, že se Češi učí hledat své farmáře, zajímat se o kvalitu a původ potravin, které jí.

Tuzemská produkce biopotravin má své nezastupitelné místo. Svědčí o tom i zájem Potravinářské komory České republiky, která je například spoluvyhlašovatelem soutěže o Českou biopotravinu roku, která právě vyvrcholila. Soutěž jasně ukázala produkční potenciál tuzemských ekologických zemědělců. Zvítězil ovčí sýr Arnika z Horského statku Abertamy, objevila se zde vynikající vína v biokvalitě, jak od vítěze kategorie Miloše Michlovského, tak od dalších vinařů. Produkty z ovoce a zeleniny, pekárenské výrobky i biovýrobky pro gastronomii jsou dalšími kategoriemi soutěže, kde předvedli svůj um ekologičtí farmáři a producenti biopotravin. „Velice nás těší, že mnoho výborných biovýrobků, které se objevily ve zmiňované soutěži nebo na veletrhu BioFach, pochází od členů PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Nebojím se o produkční potenciál ekologických sedláků sdružených ve svazu, jsem o něm pevně přesvědčena,“ řekla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

První velkou příležitost potkat vynikající bioprodukty českých ekofarmářů bude veřejnost mít na festivalu Biostyl 2012, který se bude konat na konci dubna v Praze.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Další informace poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, pro-bio@pro-bio.cz). PRO-BIO  Svaz ekologických zemědělců má v současné době 656 členů. Sdružuje 588 farmářů, 67 bioprodejen a 241 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu sídlí v Šumperku. 


Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist