Tiskové zprávy
ENVIC, občanské sdružení: Lahůdky z našeho kraje na Plzeňských farmářských trzích
Červen je v Plzeňském kraji věnován nejlepším regionálním potravinám. 10. června proběhne na Krajském úřadu Plzeňského kraje vyhlášení oceněných Regionálních potravin Plzeňského kraje 2014. Plzeňské farmářské trhy jsou jedním z mála míst, kde může veřejnost nejlepší regionální potraviny pravidelně nakupovat. V sobotu 7. června se právě Plzeňské farmářské trhy otevřou již letos po šesté. Náměstí republiky oživí téměř 50 prodejců fajnového jídla. Start farmářských trhů je tradičně v 8 hodin a konec ve 12 hodin.
Červen je v Plzeňském kraji věnován nejlepším regionálním potravinám. 10. června proběhne na Krajském úřadu Plzeňského kraje vyhlášení oceněných Regionálních potravin Plzeňského kraje 2014. Plzeňské farmářské trhy jsou jedním z mála míst, kde může veřejnost nejlepší regionální potraviny pravidelně nakupovat. V sobotu 7. června se právě Plzeňské farmářské trhy otevřou již letos po šesté. Náměstí republiky oživí téměř 50 prodejců fajnového jídla. Start farmářských trhů je tradičně v 8 hodin a konec ve 12 hodin.
Nejlepší jídlo našeho kraje...
Plzeňský kraj je právem označován za ráj piva a jídla. Sdružení envic, pořádající od roku 2010 Plzeňské farmářské trhy, mělo za cíl podpořit výrobce kvalitního lokálního jídla – potravin. „Je radost sledovat kolik šikovných lidí se pustilo do výroby kvalitních potravin. Před 5 lety bych nevěřil, že šikovní pekaři, sedláci, uzenáři vzlétnou z popela. Jejich znovuzrození významně napomohly právě farmářské trhy. Za poslední dva roky se setkáváme z opravdu vynikajícími produkty vyráběnými často přímo na farmách nebo v rodinných výrobnách. Jen takoví dostávají šanci i na Plzeňských farmářských trzích“, říká Tomáš Popp, koordinátor Plzeňských farmářských trhů ze sdružení envic. Plzeňský kraj je vyhlášený především uzeninami a masem. Delikátní produkty vyrábí například pan Zelený ze stejnojmenné farmy. Na šumavských loukách chová hovězí skot plemene Hereford a Simental. Právě toto dobře vyzrálé maso prodává i na Plzeňských farmářských trzích. Další z řady farmářů - výrobců je Václav Silovský. Z hovězího masa plemene Angus vyrábí vynikající uzeniny (párky, taliány, špekáčky...). Z pojízdné prodejny Angus Farm Soběsuky prodává mimo uzenin i hovězí maso také z plemene Angus. Značku Regionální potravina na Plzeňských farmářských reprezentují tito výrobci: minimlékárna Joma, Sady Nebílovy – Lukrena, Stvolenská moštárna, farma Držovice nebo biofarma Belina. „Jsem hrdý na to, kolik mistrů svého řemesla každých 14 dní přijíždí prodávat své produkty na Plzeňské farmářské trhy. Zájem tisíců nakupujících potvrzuje, že svoji práci dělají výborně. Podpora rodinných farem může být i v tom, že vytváříme pro jejich prodej prostor. A o to se společně se sdružením Envic snaží i náš městský obvod. Vždyť rok 2014 je rokem rodinných farem!“ říká Radislav Neubauer, místostarosta MO Plzeň 3.
Fajnové jídlo...
Na Plzeňských farmářských trzích 7. června si budou moci milovníci fajnového jídla nakoupit zeleninu od rodiny Kostkových z Českých Kopist nebo u paní Vočadlové ze Zlínska. Poprvé se na trzích představí parádní Knedlíky Láznička vyráběné skutečně poctivě. Po několilaté pauze se bude prodávat levandule, Těchonická medoláda a další dobroty. Prodávat se budou i bylinky, sazenice z produkce zahradnictví Podlesice, bylinkáře Fröhlicha nebo Kotvíčníkové farmy. Pekaři ze dvou pekáren, Rendl ze Sušice a z Dobřan, napečou křupavé pečivo. Ani pekař Sebera se nenechá zahanbit. Vynikající koláče a kávu připraví i Anděl Station z Plzně. Kuřata a krůty přiveze farma Zephyr. Čerstvé i zpracované ryby budou pocházet z CHKO Český les. Maso a báječné uzeniny nachystají tito uzenáři a chovatelé – Angus Farm ze Soběsuk, Dvořák z Bělé, Zacpal ze Stříbra a Zelený z Drouhavče. Zvěřinové speciality bude prodávat ZEFA VOLARY a pan Bubeníček z Úněšova. Jablečné mošty nabídnou ovocnáři z Nebílov i Stvolenská moštárna. Kozí, kravské i ovčí sýry bude možné zakoupit z farmy Držovice, z Horského statku Abertamy, biofarmy Belina a chráněné dílny Simabelle. Ani „Čerstvá pasta“ vyráběná v Karlových Varech nebude na těchto farmářských trzích chybět. Také koření od Davídka provoní náměstí Republiky. K ochutnání a nakoupení budou i šneci chovaní nedaleko Plzně panem Pavízou na farmě Snails Day. Více informací o prodejcích uveřejňujeme na www.plzensketrhy.cz.
Červen je v Plzeňském kraji věnován nejlepším regionálním potravinám. 10. června proběhne na Krajském úřadu Plzeňského kraje vyhlášení oceněných Regionálních potravin Plzeňského kraje 2014. Plzeňské farmářské trhy jsou jedním z mála míst, kde může veřejnost nejlepší regionální potraviny pravidelně nakupovat. V sobotu 7. června se právě Plzeňské farmářské trhy otevřou již letos po šesté. Náměstí republiky oživí téměř 50 prodejců fajnového jídla. Start farmářských trhů je tradičně v 8 hodin a konec ve 12 hodin.
Nejlepší jídlo našeho kraje...
Plzeňský kraj je právem označován za ráj piva a jídla. Sdružení envic, pořádající od roku 2010 Plzeňské farmářské trhy, mělo za cíl podpořit výrobce kvalitního lokálního jídla – potravin. „Je radost sledovat kolik šikovných lidí se pustilo do výroby kvalitních potravin. Před 5 lety bych nevěřil, že šikovní pekaři, sedláci, uzenáři vzlétnou z popela. Jejich znovuzrození významně napomohly právě farmářské trhy. Za poslední dva roky se setkáváme z opravdu vynikajícími produkty vyráběnými často přímo na farmách nebo v rodinných výrobnách. Jen takoví dostávají šanci i na Plzeňských farmářských trzích“, říká Tomáš Popp, koordinátor Plzeňských farmářských trhů ze sdružení envic. Plzeňský kraj je vyhlášený především uzeninami a masem. Delikátní produkty vyrábí například pan Zelený ze stejnojmenné farmy. Na šumavských loukách chová hovězí skot plemene Hereford a Simental. Právě toto dobře vyzrálé maso prodává i na Plzeňských farmářských trzích. Další z řady farmářů - výrobců je Václav Silovský. Z hovězího masa plemene Angus vyrábí vynikající uzeniny (párky, taliány, špekáčky...). Z pojízdné prodejny Angus Farm Soběsuky prodává mimo uzenin i hovězí maso také z plemene Angus. Značku Regionální potravina na Plzeňských farmářských reprezentují tito výrobci: minimlékárna Joma, Sady Nebílovy – Lukrena, Stvolenská moštárna, farma Držovice nebo biofarma Belina. „Jsem hrdý na to, kolik mistrů svého řemesla každých 14 dní přijíždí prodávat své produkty na Plzeňské farmářské trhy. Zájem tisíců nakupujících potvrzuje, že svoji práci dělají výborně. Podpora rodinných farem může být i v tom, že vytváříme pro jejich prodej prostor. A o to se společně se sdružením Envic snaží i náš městský obvod. Vždyť rok 2014 je rokem rodinných farem!“ říká Radislav Neubauer, místostarosta MO Plzeň 3.
Fajnové jídlo...
Na Plzeňských farmářských trzích 7. června si budou moci milovníci fajnového jídla nakoupit zeleninu od rodiny Kostkových z Českých Kopist nebo u paní Vočadlové ze Zlínska. Poprvé se na trzích představí parádní Knedlíky Láznička vyráběné skutečně poctivě. Po několilaté pauze se bude prodávat levandule, Těchonická medoláda a další dobroty. Prodávat se budou i bylinky, sazenice z produkce zahradnictví Podlesice, bylinkáře Fröhlicha nebo Kotvíčníkové farmy. Pekaři ze dvou pekáren, Rendl ze Sušice a z Dobřan, napečou křupavé pečivo. Ani pekař Sebera se nenechá zahanbit. Vynikající koláče a kávu připraví i Anděl Station z Plzně. Kuřata a krůty přiveze farma Zephyr. Čerstvé i zpracované ryby budou pocházet z CHKO Český les. Maso a báječné uzeniny nachystají tito uzenáři a chovatelé – Angus Farm ze Soběsuk, Dvořák z Bělé, Zacpal ze Stříbra a Zelený z Drouhavče. Zvěřinové speciality bude prodávat ZEFA VOLARY a pan Bubeníček z Úněšova. Jablečné mošty nabídnou ovocnáři z Nebílov i Stvolenská moštárna. Kozí, kravské i ovčí sýry bude možné zakoupit z farmy Držovice, z Horského statku Abertamy, biofarmy Belina a chráněné dílny Simabelle. Ani „Čerstvá pasta“ vyráběná v Karlových Varech nebude na těchto farmářských trzích chybět. Také koření od Davídka provoní náměstí Republiky. K ochutnání a nakoupení budou i šneci chovaní nedaleko Plzně panem Pavízou na farmě Snails Day. Více informací o prodejcích uveřejňujeme na www.plzensketrhy.cz.
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk




