Paper LIfe "> Luhačovice - kultúrne a spoločenské centrum juhovýchodnej Moravy - Ekolist.cz

Paper LIfe: Luhačovice - kultúrne a spoločenské centrum juhovýchodnej Moravy

15. července 2014 | Paper LIfe
Autor: Paper LIfe
Pôvabné kúpeľné mestečko Luhačovice je, vďaka bohatej ponuke kultúrneho vyžitia, právom považované za kultúrne a spoločenské centrum juhovýchodnej Moravy. Najväčšie moravské kúpele sú tiež úzko späté so svetovo známym hudobným skladateľom Leošom Janáčkom, ktorý ich navštívil dvadsaťpäťkrát. Tohtoročný 23. ročník Festivalu Janáček a Luhačovice, konaný v dňoch 14. - 18. 7. 2014, slávnostne otvárajú v pondelok 14. 7. pri buste Leoša Janáčka s účasťou čestných hostí. Informoval o tom Ing. Jiří Dědek, MBA, výkonný riaditeľ Kúpeľov Luhačovice, a.s.

,,V cykle piatich koncertov sa predstaví Český filharmonický zbor Brno, Českí komorní sólisti, violistka Jitka Hosporová s Janáčkovým komorným orchestrom, Emil Viklický trio, varhaníci Kateřina Chroboková s mezzosopránistkou Dagmar Šaškovou a sopranistka Eva Dřízgová - Jirušová s tenoristom Alešom Brisceinom a Filharmóniou Bohuslava Martinů,“ vymenoval J. Dědek.

Dodal, že k Luhačoviciam neodmysliteľne každoročne patrí Luhačovické kultúrne leto s hudobnými a divadelnými festivalmi. K hlavným programom patria festivaly, ktoré sú navštevované hosťami zo všetkých kútov Česka i zahraničia. Najdlhšou históriou sa môže pochváliť práve Festival Janáček a Luhačovice, ďalej Akadémia Václava Hudečka a prehliadka komornej divadelnej tvorby Divadelné Luhačovice. K novým projektom akciovej spoločnosti Kúpele Luhačovice (Lázně Luhačovice, a.s.) patrí Rezbárske sympózium - Krása v dreve ukrytá, prehliadka ochotníckych divadelných súborov Luhačovické divadelné stretnutia a Dni slovenskej kultúry, ktoré prezentujú slovenský folklór, hudbu, divadlo či iné umenie. Tohtoročný 2. ročník Dní slovenskej kultúry sa bude konať v dňoch 4. - 6. 9. 2014. Vlani sa toto podujatie stretlo s veľkým záujmom a ohlasom. Prispieva k obnoveniu a podpore tradície česko-slovenskej vzájomnosti. Zlatým klincom 2. ročníka Dní slovenskej kultúry bude koncert svetoznámeho tenoristu Štefana Margitu a jeho hostí, sopranistky Kataríny Šmídovej-Kalvachovej a klaviristky Kataríny Bachmannovej v Mestskom dome kultúry Elektra v sobotu 6.9. 2014.

Akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice prevádzkuje, ako jediná kúpeľná spoločnosť v ČR, vlastné kamenné divadlo z roku 1908, v ktorom sa v období od mája do septembra koná každoročne viac ako 40 kultúrnych relácií z hudobného i dramatického žánru. Vzhľadom na to, že divadlo nemá vlastný umelecký súbor, sú vystúpenia zabezpečované v spolupráci s renomovanými stálymi scénami a poprednými českými aj zahraničnými umelcami. Pravú kúpeľnú atmosféru pravidelne navodzuje, v období hlavnej sezóny, päť desiatok kolonádnych koncertov pre širokú verejnosť, konaných priamo na Kúpeľnom námestí. Hostia i návštevníci si môžu vypočuť rôzne hudobné žánre od swingu cez jazz, folklór až po vyšší pop. Vyvrcholením cyklu kolonádnych koncertov je slávnostný promenádny koncert Hudby Hradnej stráže a Polície ČR.
Celoročne prebiehajú kultúrne programy priamo v jednotlivých hoteloch akciovej spoločnosti. Ide o klubové programy, tanečné večery alebo napríklad posedenie pri cimbale s ochutnávkou moravských vín. Za návštevu rozhodne stojí vyhlásený nočný klub v ALEXANDRIA **** Spa & Wellness hoteli, pýšiacom sa atmosférou prvej republiky, v ktorom sa pravidelne konajú hudobné a tanečné večery. Spojenie kúpeľnej starostlivosti a kultúrneho vyžitia sa tak stáva zážitkom pre telo i dušu. Nie je preto výnimkou, že pre rad klientov je hlavným dôvodom pre návštevu Luhačovíc práve kultúrne dianie. Preto pre milovníkov hudby a divadla kúpele pravidelne pripravujú kúpeľný pobyt Symfónia zdravie v období Luhačovického kultúrneho leta.

Kúpele Luhačovice a okolie poskytujú množstvo možností trávenia času

Okrem podujatí priamo zabezpečovaných a ponúkaných akciovou spoločnosťou Kúpele Luhačovice, majú klienti k dispozícii i turistické atrakcie Valašska a Slovácka. Okúsiť tak môžu pravú moravskú slivovicu z Vizovíc, moravské vína, či navštíviť svetoznámu baziliku na Velehrade, hrad Buchlov, zámky Buchlovice a Lešná, Baťov kanál, alebo zlínsku ZOO.
Luhačovické kúpele sú nielen populárnou liečebnou destináciou, ale aj obľúbeným cieľom turistiky a relaxačných a wellness pobytov. Okrem širokej ponuky bazénov, ktoré sa nachádzajú priamo v kúpeľných zariadeniach akciovej spoločnosti Kúpele Luhačovice (Alexandria, Palace, Jurkovičov dom, Centrálne kúpele), môžu návštevníci využiť aj krytý plavecký bazén priamo v Luhačoviciach, či vyblázniť sa v neďalekom aquaparku v Uherskom Brode, ktorý je vzdialený len 12 km. Počas letných dní sa oplatí vychutnať jedinečné kúpanie v prírode a to vo vyčistenej Luhačovickej priehrade, alebo na novovybudovanom letnom kúpalisku DÚHA, priamo na brehu priehrady. Okolo Luhačovickej priehrady sa dá na trase cca 4 km korčuľovať na in-line korčuliach.
Medzi klientmi sú obľúbené tematické prehliadky kúpeľov. Každý štvrtok sa koná prechádzka s výkladom po miestach, ktoré sú úzko späté s najvýznamnejším slovenským architektom Dušanom Jurkovičom. Každý piatok je zas na programe prechádzka s výkladom o minerálnych prameňoch a ich liečebných účinkoch, o kúpeľnej liečbe a o metódach liečby od počiatkov až po súčasnosť, o bohatom kultúrnom živote v Luhačoviciach.
Dobré zázemie má v Kúpeľoch Luhačovice aj šport a turistika. Milovníci tenisu si môžu zahrať svoj obľúbený šport priamo v areáli kúpeľov na antuke. Milovníci NordicWalkingu si tu môžu požičať palice. V okolí kúpeľov je množstvo vyznačených trás, vďaka ktorým sa dajú spoznať krásy okolia Luhačovíc a Bielych Karpát. V kúpeľoch je možnosť požičania bicyklov na výlety. K dispozícii je tu aj fitness, squash, kolky a bowling. Cez zimu majú návštevníci možnosť zalyžovať si na mestskej zjazdovke, alebo využiť bežecké trate. Luhačovice sa nachádzajú v prekrásnom údolí plnom zelene, na samotnom okraji chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty.Výlety môžu klienti kúpeľov absolvovať sami, alebo prostredníctvom cestovnej agentúry Luhanka.
Kúpele Luhačovice sú veľmi obľúbené u slovenských návštevníkov, ktorých sa tu ročne zrelaxuje a lieči cca 1500. Lákadlami pre Slovákov sú hlavne geografická blízkosť, pôsobenie najvýznamnejšieho slovenského architekta Dušana Jurkoviča a jeho diela v Luhačoviciach, ale aj jedinečnosť a vzácnosť Luhačovických minerálnych vôd a liečivých prameňov. Luhačovice sú po ceste vzdialené iba 27 km od hraničného prechodu Drietoma - Starý Hrozenkov, 54 km od Trenčína a 165 km od Bratislavy.

Viac informácií je na www.LazneLuhacovice.cz a www.HotelAlexandria.cz