Eva Davidová "> M. Horská: Miloš Zeman neusiluje o vzkvétající společnost, ale o vyhladovění neziskovek - Ekolist.cz

Senát Parlamentu ČR: M. Horská: Miloš Zeman neusiluje o vzkvétající společnost, ale o vyhladovění neziskovek

17. ledna 2018 | Senát Parlamentu ČR
Autor: Eva Davidová, tel: 257 072 342, 732 142 954
Stanovisko místopředsedkyně Senátu Miluše Horské po jednání se zástupci neziskového sektoru:

"Opakované útoky prezidenta Zemana z poslední doby proti neziskovkám (např. z projevu dne 26. 12. 2017 a z projevu na podporu vlády v Poslanecké sněmovně dne 9. 1. 2018) jsou bohužel další ukázkou jeho působení v úřadu. Pan prezident neusiluje o spokojenou a vzkvétající českou společnost, ale o její rozdělení, o vyvolávání negativních postojů a o vyhladovění neziskového sektoru.

Sotva přitom najdeme něco špatného na činnosti chovatelů, rybářů, hasičů či Sokolu; na dětských oddílech, ochraně památek i rozvoji současné nezávislé umělecké scény, na myslivcích, centrech ekologické výchovy, na trenérech malých fotbalistů či atletů nebo na divadelních ochotnících. Na těch, kteří pomáhají seniorům, zdravotně postiženým, bezdomovcům, uprchlíkům. Ano, to vše a mnohé jiné jsou naše české neziskovky. Jejich činnost nedokáže nahradit ani stát, ani podnikatel. U každé koruny, která se tímto směrem vydá, má stát striktní kontrolní mechanismy, na rozdíl od výdajů některých rezortů, samospráv či prezidentské kanceláře.

Dlouhodobě sleduji stav naší legislativy, konzultuji ho se svou Expertní pracovní skupinou pro neziskový sektor, kterou pravidelně svolávám do Senátu Parlamentu ČR a která funguje na bázi poradců jako dobrovolná a nehonorovaná aktivita. Tato skupina má jedenáct členů, monitoruje legislativu neziskového sektoru, reaguje na aktuální výzvy a diskutuje aktuální problémy.

Ráda bych, aby budoucí prezident ČR prokazoval vůči neziskovému sektoru úctu, a ne aby ho veřejně napadal."

Miluše Horská, 1. místopředsedkyně Senátu
Eva Davidová, tel: 257 072 342, 732 142 954