Jakub Kašpar "> Martin Bursík udělil Ceny ministra životního prostředí - Ekolist.cz

MŽP ČR: Martin Bursík udělil Ceny ministra životního prostředí

11. listopadu 2008 | MŽP ČR
Autor: Jakub Kašpar, tel: 267 122 040, 724 175 927
Již tradiční ocenění významným osobnostem z oblasti vědy a ochrany přírody a životního prostředí – Cenu ministra životního prostředí - dnes předal ministr životního prostředí Martin Bursík na slavnostním večeru v prostorách auly ČVUT v Betlémské kapli v Praze.

Cena ministra je udělována již od roku 1994. Mezi osobnosti, které byly v minulosti oceněné, patří např. Ivan Dejmal, Ludmila Rakušanová, či Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund. Uznání získaly i vládní a nevládní organizace jako např. Český geologický ústav či Národní síť Zdravých měst ČR.

Ministři životního prostředí toto ocenění předávají osobnostem či organizacím z řad vědců, umělců, nevládních organizací či podnikatelské sféry, které se vyznamenaly mimořádným přínosem pro životní prostředí.

Letošní ocenění převzali:

RNDr. Miloš Anděra, CSc., za dlouholetý výzkum v oblasti zoologie a především za vynikající popularizaci vědy a ochrany přírody.

Doc. RNDr. Martin Braniš, CSc., za celoživotní pedagogickou, vědeckou a publikační činnost v oblasti ekologie a ochrany životního prostředí.

PhDr. Petr Fejk, ředitel Zoologické zahrady Praha, za budování moderní zoologické zahrady a její neustálé zkvalitňování a organizaci atraktivních vzdělávacích programů.

Steve Lichtag, za tvorbu filmů, které svým obsahem a formou oslovují široké spektrum diváků nejen na televizních obrazovkách a festivalech, ale i při přednáškách a besedách.

MUDr. Radim Šrám, DrSc., za průkopnické celoživotní dílo v oblasti vlivu rizikových látek z životního prostředí na zdraví člověka.

Prof. RNDr. Zdeněk Veselovský, DrSc. in memoriam, za celoživotní dílo v oboru zoologie a etologie a za obdivuhodnou aktivitu v činnostech podílejících se na záchraně živočišných druhů a propagaci zoologických zahrad jako vzdělávacích institucí.

MVDr. Přemysl Rabas, za mezinárodně uznávaný a ceněný přínos v oblasti zoologických institucí a ochrany zvířat.

Kromě Cen ministra životního prostředí dnes předala náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková také tři certifikáty české ekoznačky Ekologicky šetrný výrobek, respektive Ekologicky šetrná služba a také certifikát ekoznačky EU Květina.

Certifikáty Ekologicky šetrný výrobek získali:
- za poznámkové bločky z recyklovaného papíru Recycled Paper Post-it notes společnost 3M Česko, cenu převzal Sales Representative Petr Mottl.
- za archivní program ze sběrového papíru, archivní krabice a boxy, pořadače, spisové desky výrobní družstvo KAMPI OFFICE, ocenění převzali Zdeněk Peroutka, Product Manager a Pavel Procházka, Keyaccount Manager.

Českou ekoznačku Ekologicky šetrná služba získalo Centrum Veronica Hostětín. Jejich budovy a vybavení slouží vzdělávání a osvětě veřejnosti a dalších cílových skupin o udržitelném regionálním rozvoji a způsobech, jak k němu dospět, cenu převzala Ing. Jana Tesařová, ředitelka Centra Veronica Hostětín.

Ekoznačku EU Květina získal plzeňský Hotel IRIDA za celkovou rekonstrukci
zchátralého, povodněmi postiženého činžovního domu v plzeňské čtvrti Roudná. Rekonstrukce byla provedena tak, aby hotel vyhověl náročným požadavkům klasifikace čtyřhvězdičkového hotelu, ale následně také kritériím pro udělení ekoznačky EU v kategorii turistických ubytovacích služeb. Ocenění převzala Dagmar Vítovcová.
Jakub Kašpar, tel: 267 122 040, 724 175 927