Aneta Kudolániová "> Mediální analýza: česká média podceňují dopad zemědělství na klimatickou krizi - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/medialni-analyza-ceska-media-podcenuji-dopad-zemedelstvi-na-klimatickou-krizi-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

ProVeg Česko: Mediální analýza: česká média podceňují dopad zemědělství na klimatickou krizi

15. května 2024 | ProVeg Česko
Autor: Aneta Kudolániová, tel: +421944013993
Praha, 15. 5. 2024 - ProVeg mediální analýza, která byla zkompletována na základě dat z Mediaboard aplikace, zjistila, že česká média přehlížejí dopady zemědělství na klimatickou změnu ve srovnání s energetikou. Ačkoliv zemědělství významně přispívá k emisím skleníkových plynů, témata týkající se globálního potravinového systému jsou v českých médiích zastoupena minimálně.
Organizace ProVeg Česko zveřejnila výsledky mediální analýzy, která zkoumala pokrytí tématu klimatické změny v českých médiích s propojením témat zemědělství, energetiky a potravin v roce 2023.
Analýza naznačuje, že česká média nevěnují dostatečnou pozornost environmentálním dopadům zemědelství, přičemž prostor přenechávají energetickému sektoru. Pouze 1.32 % článků se zabývá zemědělstvím v souvislosti s masem a mlékem, zatímco energetika tvoří významnou část klimatického diskurzu s 45.50% pokrytím.
Tato nerovnováha může signalizovat nedostatečné uvědomění o vztahu mezi zemědělstvím, potravinami a klimatickou změnou. „Naše zjištění naznačují, že i přes stále rostoucí množství vědeckých důkazů o negativním dopadu živočišného zemědělství na klimatickou krizi, je tato problematika v médiích opomíjena. Považujeme za nezbytné, aby média reflektovala vědecké důkazy a přispívala k informovanější debatě veřejnosti o výzvách, kterým čelíme,“ uvedl Martin Ranninger, spoluředitel ProVeg Česko.
Organizace ProVeg Česko vyzývá česká média k vyváženějšímu a komplexnějšímu pokrytí environmentálních dopadů různých odvětví, včetně živočišného zemědělství. Globální potravinový systém je totiž v současnosti zodpovědný za třetinu emisí skleníkových plynů, přičemž potraviny živočišného původu vypouštějí dvakrát více skleníkových plynů než potraviny rostlinného původu.
„Je potřeba si uvědomit, že jsme nikdy nejedli více masa, než jíme teď. Tato nadspotřeba si vybírá svou daň nejen na našem zdraví, ale také na planetě Zemi. Přitom Evropská unie paradoxně pumpuje čtyřikrát více peněz do chovu zvířat než do pěstování rostlin, proto by informace o vlivu naší stravy na klimatickou krizi neměly zůstat médii opomíjeny,” upozorňuje Eva Hemmerová, komunikační manažerka ProVeg Česko. Živočišné produkty dodávají pouze 35 % kalorií a 65 % bílkovin spotřebovaných v EU. Přesto velká většina (82 %) rozpočtu zemědělství EU (CAP) byla vynaložena na živočišné produkty.
Tato zpráva přináší nový pohled na mediální pokrytí klíčových otázek spojených s klimatickou krizí a vyzývá k odpovědnějšímu přístupu k informování veřejnosti
Aneta Kudolániová, tel: 421944013993
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist