Člověk v tísni: Mezinárodní den menstruace přitahuje pozornost k ženským tématům i v Česku

28. května 2024 | Člověk v tísni
Mezinárodní den menstruace je právě dnes. Připomíná nám součást života poloviny populace a zároveň vytahuje na světlo i v Česku tabuizovaná ženská témata, která jsou třeba řešit. Nejen kvůli ženám, pro něž menstruace z mnoha důvodů nepředstavuje bezpečné a komfortní období. Menstruační chudoba a potřeba podpory ženského zdraví byly impulzem pro náš projekt Reprodukční zdraví dívek a žen.

Lence bylo teprve deset let, když ji překvapila první menstruace neboli menarche. Jako jediná ve třídě se s tím těžko vyrovnávala. Bylo pro ni traumatizující o přestávkách odcházet na toalety s vložkou schovanou v rukávu, raději by každý měsíc zůstávala doma.
Na co všechno se zaměřuje a co odkrývá? Projekt Reprodukční zdraví dívek a žen zasahuje mnohem hlouběji

Sociální práce a další aktivity v ČR

„Se zameškáváním školy kvůli menstruaci se u dívek skutečně setkáváme i v Česku. Bývá to spojené s tím, že v chudších rodinách nebývá dostatek peněz na menstruační potřeby. Anebo si nemohou dovolit jednorázový vyšší výdaj například za menstruační kalhotky, které zrovna v případě Lenky byly nejvhodnějším řešením, protože nemusela po celou dobu vyučování nic měnit, navíc bez obav z nežádoucích skvrn na oblečení,“ líčí Kristýna Bojić, manažerka projektu Reprodukční zdraví dívek a žen, který stejným nákupem k životnímu prostředí šetrnějších potřeb podpořil už 180 klientek. Běžným problémem pro dívky z chudších rodin bývá, že nemají ani na základní potřeby nebo jich nemají dostatek a jsou nuceny používat různá provizoria, která nejsou důstojná, hygienická a mohou být i jednou z příčin zdravotních problémů.

Testujeme dostupné menstruační potřeby ve školách

Menstruační chudoba v Česku ohrožuje 38 000 dívek ve věku 12 až 18 let.

Náš projekt proto cílí na dostupnost základních menstruačních potřeb přímo ve školách, aby dívky nemusely v době menstruace „pro jistotu” zůstávat doma. V současné době pilotně testujeme odezvu na třech školách v Ústeckém a Středočeském kraji a zjišťujeme, které další by měly zájem o celoroční spolupráci. Také v našich nízkoprahových klubech jsou dívkám k dispozici vložky diskrétně na toaletách.

„Setkávám se u klientek s různými přístupy. Říci si také o vložky, když čerpají potravinovou pomoc, není pro některé vůbec snadné, zajít na prohlídku ke gynekologovi už nepředstavitelné. Důvod často nachází až v pokročilejší fázi těhotenství,“ naráží na další důležitou část našeho projektu – osvětu a podporu prevence – Barbora Vrbová z olomoucké pobočky.

Zvyšujeme povědomí o ženském zdraví a důležitosti prevence

Velmi se snažíme o zvýšení povědomí o ženském zdraví a důležitosti pravidelných návštěv gynekologa. Mnoho žen v Česku podceňuje nebo zanedbává pravidelné zdravotní prohlídky, a to z mnoha důvodů: finanční náročnosti, nedostupnosti gynekologické ambulance, nedostatku času nebo informací, ale i třeba studu.

Projekt přiměl znovu se objednat ke svému gynekologovi například Kláru. „Bylo to po sedmi letech od porodu, už ji chtěl vyřadit z evidence. Problém je, že naše klientky často řeší řadu existenčních problémů, a pokud vyloženě necítí výraznou zdravotní komplikaci, tak k lékaři nejdou. Díky projektu za ně můžeme uhradit požadovaný poplatek, což bývá rovněž velkou překážkou,“ popisuje Tereza Paťavová z liberecké pobočky.

Důležitost prevence se potvrdila pětatřicetileté Veronice, matce pěti dětí, která projevila zájem o antikoncepci. Při prohlídce, která je v takovém případě podmínkou, gynekoložka odhalila cystu. „Nyní prochází doplňujícími vyšetřeními, aby se vyloučil zhoubný původ. Věřím, že to tak bude, zároveň klientka ví, že včasné stanovení diagnózy násobí úspěšnost léčby, což je pro ni uklidňující a do budoucna motivující,“ říká sociálně aktivizační pracovnice pro rodiny s dětmi Jana Červinková. Zodpovědnější přístup zvolila už i čtyřiadvacetiletá Věra. Je dvojnásobnou matkou a za sebou má i dvě umělá přerušení těhotenství, která se neobešla bez zdravotních komplikací.

I proto považujeme za velmi důležitou osvětu nejen mezi mladými a pořádáme workshopy o menstruaci a ženském reprodukčním zdraví. „Chceme se zaměřit na podceněné téma sexuální výchovy ve školách. Již jsme v tomto směru zahájili jednání s Národním pedagogickým institutem,“ uvádí Kristýna Bojić.

Děkujeme všem, kteří nám to umožňují

U příležitosti dnešního mezinárodního dne menstruace děkujeme všem dárcům, kteří nám tyto aktivity umožňují: Nadaci ČEZ, Výboru dobré vůle - Nadaci Olgy Havlové, Snuggs, Rohlík.cz, ale i Vám, kteří jste zakoupili náš Skutečný dárek – Skutečnou vložku. Díky tomu chudším dívkám a ženám poskytneme nejen spolehlivé menstruační potřeby či třeba zaplatíme poplatek u gynekologa, ale podpoříme i jejich důstojnost, sebeúctu a zdraví a umožníme jim nevypadnout ze vzdělávání kvůli něčemu, co je přirozenou součástí života.

V rámci našeho programu úzce spolupracujeme také s dalšími organizacemi, které se věnují ženám: Centrum sociálních služeb Praha, Tady a teď, Romodrom, Sola pomáhá, Česká asociace streetwork, Asociace sociálních pedagogů, Rozkoš bez rizika, Acorus a Slovo 21.

*jména klientek byla změněna