Kateřina Sivoková "> Mezinárodní skupina dobrovolníků pomáhá při sběru bylin v Bílých Karpatech - Ekolist.cz

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Mezinárodní skupina dobrovolníků pomáhá při sběru bylin v Bílých Karpatech

11. srpna 2021 | INEX - Sdružení dobrovolných aktivit
Autor: Kateřina Sivoková, tel: 606291026
Od 9. 8. do 18. 8. v Nové Lhotě v Bílých Karpatech probíhá krátkodobý mezinárodní dobrovolnický projekt neboli workcamp. Skupina dvanácti dobrovolníků z různých koutů Evropy pomáhá místní komunitě a okolním vesnicím se sběrem divokých bylin, které budou následně zpracovány na čajové sáčky. Projekt je pořádán organizací INEX – Sdružení dobrovolných aktivit ve spolupráci s obcí Nová Lhota a regionální pobočkou INEX – Bílé Karpaty.

Dobrovolníci z České republiky, Itálie a Francie po dobu 10 dnů sbírají byliny v místním ekocentru a pomáhají s obecně prospěšnými pracemi v obci Nová Lhota. Vydají se také do turistického výletního areálu Salaš Travičná, kde pomohou například s údržbou zeleně.

V rámci volnočasových a vzdělávacích aktivit mají dobrovolníci možnost se dozvědět více o účincích bylin, jejich zpracovávání a následné konzumaci. Čekají je také zajímavé výlety po okolí. „Budou mít možnost objevovat krásy Bílých Karpat, a to například i z nejvyššího vrcholu Velké Javořiny,“ říká vedoucí workcampu Zuzana Matějčková.

Salaš Travičná je přírodní zahrada, kde je možné navštívit malé muzeum kopaničářských roubených staveb, oskerušové arboretum s expozicí, bylinkovou a zeleninovou zahrádku a naučnou stezku.

Obec Nová Lhota provozuje ekocentrum a přírodní zahradu, kde se pěstují léčivé byliny a ovoce na čaje. Cílem projektu je zapojit dobrovolníky do těchto aktivit ve spolupráci s týmem místních pracovníků Nové Lhoty a seznámit se s místní kulturou a přírodou.

Nezisková organizace INEX – Sdružení dobrovolných aktivit se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá od svého vzniku v roce 1991. INEX přijímá zahraniční dobrovolníky na workcampy, krátkodobé mezinárodní dobrovolnické projekty, které organizuje ve spolupráci s místními partnery v České republice, a zároveň vysílá české dobrovolníky na obdobné projekty do zahraničí. Z důvodu rizika šíření epidemie COVID-19 se INEX svými aktivity letos zaměřil na lokální úroveň. V současnosti má INEX společně s partnerskými neziskovými organizacemi, spolky a obcemi naplánováno 29 workcampů, které se uskuteční během letní dobrovolnické sezóny po celém území České republiky. Pobočka INEX – Bílé Karpaty je aktivní v projektech udržitelného rozvoje venkova, environmentálního vzdělávání a permakultury. Po dva roky se věnuje výrobě bylinných čajových směsí z místních bylin.

Fotografie k použití (workcampy 2020):