MVDr. Dominika Mažgútová, vedoucí workcampu "> Mezinárodní skupina dobrovolníků zvelebí přírodu v Adršpachu - Ekolist.cz

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Mezinárodní skupina dobrovolníků zvelebí přírodu v Adršpachu

Do CHKO Broumovsko zamířila skupina dobrovolníků, kteří budou ve dnech 31. 8. až 13. 9. 2020 pomáhat v Adršpachu. Krátkodobý dobrovolnický projekt, tzv. workcamp, proběhne ve spolupráci místní organizace Julinka, z. s. a spolku INEX – Sdružení dobrovolných aktivit, který koordinuje účast dobrovolníků. Svoji účast na workcampu potvrdilo 10 dobrovolníků, z nichž někteří jsou ze zahraničí.

Workcamp v Adršpachu je zaměřený na ochranu přírody a zpřístupnění lokality turistům. Dobrovolníci se budou věnovat venkovním pracím, přičemž prioritou bude oprava koryta v rybníku. Dalším plánovanou aktivitou je práce v lese, kde je potřeba upravit turistické chodníky a vysbírat odpadky. V případě nepříznivého počasí budou dobrovolníci vypomáhat na zámku v Adršpachu.

Vedle fyzicky náročné práce venku se skupina seznámí i s místní komunitou. Se začátkem workcampu startuje i nový školní rok, přičemž v obci sídlí jedna základní škola, kde děti různého věku navštěvují společnou třídu. „Při příležitosti zahájení výuky bychom se rádi setkali s žáky a v případě zájmu jim představili naše regiony a tradice. Jedna z účastnic pochází až Francie,“ vysvětluje Dominika Mažgútová, vedoucí workcampu v Adršpachu.

Ve volném čase dobrovolníci uskuteční výlety do okolí, mohou lézt po skalách a zástupce partnerské organizace plánuje i návštěvu místního pivovaru. Určitě nebude chybět ani prostor pro odpočinek, společné aktivity, hry a poznávání se navzájem v rámci skupiny.

Obec Adršpach leží na severu Česka a Adršpašsko-eplický areál je součástí CHKO Broumovsko. Areál je známý svým jedinečným skalním městem. Skalní útvary mají různé tvary, podle kterých většina z nich nese své jméno. Mezi nejznámější patří Homole cukru, Džbán nebo Dvojčátka v peřince. V městečku mezi skalami se pak nachází tzv. Velký vodopád o výšce 16 metrů. Příjemné prostředí doplňuje zřícenina hradu Adršpach ze 14. století, který se nachází mimo hlavní turistický okruh.

Nezisková organizace INEX – Sdružení dobrovolných aktivit se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá již od roku 1991. INEX přijímá zahraniční dobrovolníky na workcampy (krátkodobé mezinárodní dobrovolnické projekty), které organizuje ve spolupráci s místními partnery v České republice, a zároveň vysílá české dobrovolníky na obdobné projekty v zahraničí. Z důvodu rizika šíření koronaviru se INEX letos zaměřil na lokální úroveň. V současnosti má INEX společně s partnerskými neziskovými organizacemi, spolky a obcemi na letošní letní sezónu připraveno 27 workcampů po celém území České republiky.