Radek Drahný "> Mikroskop v expozici - Ekolist.cz

Správa KRNAP: Mikroskop v expozici

9. srpna 2004 | Správa KRNAP
Autor: Radek Drahný
Do ekologické expozice Kámen a život v Krkonošském muzeu Správy KRNAP ve Vrchlabí darovala firma Olympus C&S školní mikroskop. Dnes dopoledne bylo toto rozšíření expozice oficiálně otevřeno.

Dr. Jan Materna, odborný pracovník Správy KRNAP, ke spolupráci s firmou Olympus uvedl: „V minulém roce nám Olympus zapůjčil mikroskopy pro doprovodný program k výstavě „Pohled do mikrosvěta“. Tato výstava potvrdila, že návštěvníci – především děti a studenti – se do mikroskopu velmi rádi dívají. Následně nám firma Olympus nabídla, že by nás ráda nějakým způsobem podpořila.“ Výsledkem její nabídky je dnešní předání školního mikroskopu s velmi kvalitní optikou.

Mikroskop – umístěný v místnosti věnované rašeliništím – byl doplněn informačním panelem nazvaným „Co na rašeliništi pouhým okem neuvidíte“. V mikroskopu si návštěvníci mohou prohlédnout lístek rašeliníku pod 400-násobným zvětšením. „Rašeliník jsme zvolili záměrně. Jedná o velmi pozoruhodný mech, který dokáže pojmout 20krát, některé druhy dokonce i 50krát větší množství vody než je jeho hmotnost při úplném vysušení. Umožňuje to právě zvláštní stavba pletiv jeho lístků, kterou si můžete v mikroskopu prohlédnout“ dodal Materna.

Jedná se sice o malé rozšíření této populární expozice, přesto jsme přesvědčeni, že přispěje ke zvýšení její atraktivity pro návštěvníky.