ODS: Miloš Vystrčil: Drobným vlastníkům lesů vláda nepomůže, myslí jen na velké

24. října 2019 | ODS
Komentář předsedy senátorského klubu ODS.

„Mnozí drobní vlastníci lesů postižení kůrovcovou kalamitou, kteří ji často ve svých lesích likvidují svépomocí o sobotách a nedělích, nedosáhnou na státní finanční příspěvek, který chce stát na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity začít poskytovat. To je bohužel jeden z důsledků dotačních zásad, které dnes představilo ministerstvo zemědělství v rámci projednávání novely lesního zákona na senátním výboru pro územní rozvoj a životní prostředí. Považuji to za další vládní diskriminaci drobných vlastníků a podnikatelů, tentokrát v oblasti lesního hospodářství,“ okomentoval návrh zásad o poskytování příspěvku na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity senátor Miloš Vystrčil.

„Senátní výbor pro územní rozvoj a životní prostředí na můj návrh přijal usnesení, ve které se konstatuje, že přístup vlády k řešení příčin současného stavu lesů a kůrovcové kalamity je pomalý a nedostatečně intenzivní. Vnímám to jako další potvrzení skutečnosti, že současná vláda ve své výkonné roli v oblasti podpory ochrany a obnovy našich lesů dlouhodobě selhává. Přesto jsme nakonec novelu lesního zákona podpořili, neboť jsme byli vlastně přinuceni ze dvou špatných možností vybrat tu lepší. Lapidárně řečeno, řídili jsme se zásadou lepší něco než nic,“ dodal senátor Vystrčil k vlastnímu obsahu novely lesního zákona.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.