Plzeňský kraj: Ministr Ambrozek navštívil Plzeňský kraj

16. července 2003 | Plzeňský kraj
Jednání ministra s hejtmanem Petrem Zimmermannem a dalšími představiteli kraje se konalo na Krajském úřadě PK.

Jedním z bodů jednání byla problematika chráněných krajinných oblastí Šumava a Český les.

CHKO Český les by mohl být vyhlášen do poloviny příštího roku a to díky iniciativě Plzeňského kraje a zaměstnancům odboru životního prostředí krajského úřadu, kteří připravili kompletní podklady pro vyhlášení této chráněné krajinné oblasti. Ministr Ambrozek ocenil podíl kraje na přípravě této chráněné oblasti: "Plzeňský kraj je asi první, který je v tomto směru tak aktivní a připravil velice kvalitní podklady. V předchozích případech většinou vycházela iniciativa ze strany ministerstva."

Dále obě strany hovořily o možnosti otevření pěšího turistického přechodu Modrý sloup na Šumavě v blízkém okolí Modravy na Klatovsku. Přechod by mohl být otevřen v příštím roce a návštěvníci by ho využívali zřejmě především k návštěvě vrcholu Luzný, který je bezprostředně za hranicemi.

Během setkání se také jednalo o možnostech financování následků havarijních situací v oblasti životního prostředí či zapojení kraje k Twinningovým programům a formách možností podpory financování vybraných projektů.

Odpoledne si ministr Ambrozek prohlédl Plzeňský kraj a Šumavu z ptačí perspektivy, byl totiž pro něj připraven let nad Plzeňským krajem.