Jarmila Krebsová "> Ministr Ambrozek předal Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí 2003 - Ekolist.cz

MŽP ČR: Ministr Ambrozek předal Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí 2003

5. května 2004 | MŽP ČR
Autor: Jarmila Krebsová, tel: 267 122 417
Ve čtvrtek 29. dubna byly v Hotelu Atlantic v Praze vyhlášeny výsledky soutěže “Cena zdraví a bezpečného životního prostředí 2003”, kterou každoročně připravuje Business Leaders Forum. Ocenění pro nejlepší projekt z rukou ministra životního prostředí Libora Ambrozka a britské velvyslankyně Anne Pringle převzala společnost TC MACH, s.r.o. za projekt “Tepelné čerpadlo MACH”.

Do 13. ročníku soutěže bylo přihlášeno 41 projektů, což je nejvíce v její historii. Z celkového počtu přihlásili 9 projektů zástupci obcí a měst, 7 vzdělávací a výchovná zařízení a 21 projektů bylo přihlášeno obchodními společnostmi z celé republiky, do finále postoupilo 12 z nich.

Vítězem tohoto ročníku se stala společnost TC MACH, s.r.o. s projektem “Tepelné čerpadlo MACH”. Projekt bude nominován i do Evropské ceny “European Awards for the Environment”, kterou pořádá Evropská komise. Evropská cena je rozdělena do čtyř samostatných kategorií: Management, Produkt, Proces a Mezinárodní spolupráce. Sjednocujícím kritériem pro všechny kategorie je koncept dlouhodobě udržitelného rozvoje. Dalšími projekty, které získaly nominaci do Evropské ceny jsou “Ekobus - nový ekonomický a ekologický autobus” společnosti NORDlogistic a.s. v kategorii Produkt a “Energetické a ekologické stavitelství” společnosti ŽS Brno, a.s. Závod energetické a ekologické stavitelství v kategorii Management.

Zvláštní ocenění za ekologickou aktivitu municipality získal Městský úřad Litoměřice za projekt “Podpora města Litoměřice pro instalaci solárních systémů”, který svou podporou umožnil obyvatelům instalaci a využití alternativního zdroje energie k vytápění.

Dále bylo uděleno Zvláštní ocenění za ekologickou výchovu 6.mateřské škole Plzeň za vytvoření “Zelené oázy radosti”, pomocí které jsou děti již od předškolního věku vedeny k ekologickému myšlení.

Za Projekt hodný zvláštního zřetele byl označen projekt společnosti Centropa Technology, s.r.o., “Projekt ochrany ovzduší prostřednictvím snížení emisí díky regulaci a optimalizaci tahu komínů u středních a drobných zdrojů”.

Od prvního ročníku se do soutěže, včetně letošních projektů, přihlásilo celkem 304 projektů. Finanční náklady na jejich realizaci překročily částku 23,5 miliard Kč.

Více informací naleznete na http://www.blf.cz nebo http://www.eu-environment-awards.org

Business Leaders Forum (BLF) je zájmové sdružení českých a mezinárodních firem, které svým příkladem usilují o rozvoj zdravého podnikatelského prostředí v České republice a úzce spolupracuje s partnerskou organizací The Prince of Wales International Business Leaders Forum. Svojí činností Business Leaders Forum podporuje partnerství a spolupráci napříč sektory. Klíčovými oblastmi je životní prostředí, vzdělávání a sociální sféra.