Jakub Kašpar "> Ministr Bursík jednal se svým německým kolegou Gabrielem - Ekolist.cz

MŽP ČR: Ministr Bursík jednal se svým německým kolegou Gabrielem

29. března 2007 | MŽP ČR
Autor: Jakub Kašpar, tel: 267 122 040, 724 175 927
Ministr životního prostředí Martin Bursík se dnes v Praze sešel na pracovním jednání se svým německým resortním kolegou Sigmarem Gabrielem. Jednali spolu mimo jiné o připravované evropské směrnici o nakládání s odpady. Ministr Bursík Sigmaru Gabrielovi tlumočil českou pozici k návrhu a informoval ho zároveň o tom, že Česká republika bude pro své postoje hledat také podporu ostatních členských států sedmadvacítky.

“Oceňujeme úspěšnou spolupráci s ministrem Gabrielem při řešení problémů s nezákonnými dovozy odpadů z Německa. Vítáme také úsilí německého předsednictví dosáhnout kompromisu při přípravě směrnice o odpadech, ale na základě zkušenosti s dovozy odpadů do ČR máme stále k některým částem navrhované směrnice vážné výhrady ” říká ministr Bursík.

Členské státy mají nyní možnost zakázat dovoz cizích odpadů do svých spaloven a skládek. Současná podoba návrhu evropské směrnice by takový postup v případě spaloven znemožnila. České pozměňovací návrhy směřují k tomu, aby členské státy mohly zakázat přeshraniční přepravy všech odpadů s výjimkou čistých vytříděných složek (papír, sklo, plast) určených k recyklaci.

Jednotlivé země EU musí mít i nadále možnost omezit či úplně zakázat dovoz a vývoz odpadů přes hranice, jinak nemohou dobře kontrolovat nakládání s odpady na svém území. Doprava odpadů na velké vzdálenosti znamená zároveň další zbytečné emise do ovzduší, hluk a další rizika, která z nákladní dopravy vyplývají. Spalování odpadů ve spalovnách způsobuje toxické emise, jedna třetina hmotnosti spáleného odpadu je navíc ve formě nespálených zbytků ukládána na skládky v zemi příjemce a zatěžuje tak jeho systém odstraňování odpadů.

Ministři debatovali rovněž o ochraně klimatu a energetické politice EU. „Nebylo snadné dosáhnout tohoto dobrého výsledku,“ komentoval výsledek březnového jednání Evropské rady Sigmar Gabriel. „Před námi je teď ale neméně obtížný úkol – závěry Rady zapracovat do národních programů snižování emisí tak, abychom se dokázali dostat k 20% snížení emisí CO2 a 20% podílu obnovitelných zdrojů na úrovni EU do roku 2020,“ dodal ministr Gabriel. Zkušenosti Německa podle Sigmara Gabriela ukazují, že úspory energie a rozvoj obnovitelných zdrojů přináší kromě snížení emisí skleníkových plnů také nová pracovní místa a rovněž úspory jednotlivým občanům. Ministři se shodli na tom, že mezi Německem a ČR se otevírá v oblasti obnovitelných zdrojů, energetických úspor a alternativních paliv v dopravě nové pole pro intenzivnější spolupráci.

Ministři se rovněž zabývali dalšími aktuálně projednávanými předpisy v Evropské unii. Ministr Bursík si také vyslechl zkušenosti ministra Gabriela ze současného předsedání Evropské unii; Česko bude Unii předsedat již za necelé dva roky.
Jakub Kašpar, tel: 267 122 040, 724 175 927