Vojtěch Bílý "> Ministr Výborný: Na výstavě Země živitelka vidíme, že se ze zemědělství, potravinářství, lesnictví a vodního hospodářství staly moderní obory - Ekolist.cz

MZe ČR: Ministr Výborný: Na výstavě Země živitelka vidíme, že se ze zemědělství, potravinářství, lesnictví a vodního hospodářství staly moderní obory

22. srpna 2024 | MZe ČR
Autor: Vojtěch Bílý
Připomínka padesátileté historie výstavy, ale i nejmodernější zemědělská technika a chytré technologie v rámci projektu Smart Farming, jsou hlavní témata letošního ročníku agrosalonu Země živitelka. V Českých Budějovicích tuto největší výstavu zaměřující se na zemědělský sektor napříč všemi jeho obory nejen v Česku, ale i na Slovensku, zahájil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Na veletrhu, který potrvá do úterý 27. srpna, se představí více než 600 vystavovatelů a přes 300 kusů hospodářských zvířat.

„Jubilejní Země živitelka dává na jedné straně nahlédnout do své historie, na druhé straně zde nechybí nejmodernější zemědělská technika a chytré technologie. Právě na vývoji techniky a strojů je vidět, k jak velkým změnám za padesát let došlo. Moderní technologie zemědělcům usnadňují práci a pomáhají při ochraně životního prostředí, a také proto naše ministerstvo jejich používání podporuje. Na veletrhu Země živitelka vidíme, že se ze zemědělství, ale i z potravinářství, lesnictví a vodního hospodářství staly moderní obory. A díky modernizaci můžeme být i více konkurenceschopní,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

V souvislosti s 50. výročím Země živitelky ocenil, že široký záběr výstavy a to, že si na ní každý najde to své, ji dělá svým způsobem unikátní.

„Země živitelka ukazuje, že když se tyto akce dělají dobře, když jejich organizátoři neustrnou, odborníci i laická veřejnost se na ně každý rok rádi vrací. Poděkování si tak zaslouží všichni, kteří se v průběhu let starali a starají o to, aby měla Živitelka dobré jméno u nás i v zahraničí. A náš velký dík za poctivou práci patří také našim zemědělcům a potravinářům, ale i lesníkům, vodohospodářům, rybářům či včelařům,“ uvedl Marek Výborný.

Na výstavě Země živitelka se ministr Výborný mj. setká se zástupci zemědělských a potravinářských organizací, zúčastní se jednání představenstva a dozorčí rady Agrární komory ČR a v sobotu Národních dožínek.

Dnes se ministr Marek Výborný zúčastní tiskové konference k chystané výstavě EXPO25 v Japonsku. Ministerstvo zemědělství (MZe) na výstavě v Ósace představí například Regionální potraviny, český chmel a inovace v zemědělství, potravinářství a gastronomii. Odpoledne na Výstavišti České Budějovice již tradičně předá „Cenu ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky za rok 2024“ a „Cenu ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek za rok 2024“. V odpoledních hodinách českobudějovické Výstaviště navštíví také prezident republiky Petr Pavel.

Ve stánku Ministerstva zemědělství o rozloze 150 m2, v Pavilonu T1 se mohou návštěvníci seznámit s prací například Odboru rostlinných komodit, Odboru živočišných komodit a ochrany zvířat, Odboru environmentálního a ekologického zemědělství, Odboru bezpečnosti potravin, Odboru potravinářského, Odboru precizního zemědělství, výzkumu a vzdělávání, Odboru přímých plateb, Odboru environmentálních podpor rozvoje venkova a Sekce lesního hospodářství. Na veletrhu se představují i organizace podřízené MZe, mj. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), Ústav zemědělské ekonomiky a informací a Státní veterinární správa. Zástupci těchto organizací poskytují odborné informace veřejnosti včetně informačních materiálů, ÚKZÚZ i poradenství v ochraně rostlin, prezentaci chorob a škůdců a ochutnávky ovoce.

Svoje expozice má na výstavě Státní zemědělský intervenční fond (Klasa, Regionální potravina) a představí se také Celostátní síť pro venkov.