MZe ČR: Ministr zemědělství nabídl rybářům po havárii na řece Bečvě okamžitou pomoc

28. září 2020 | MZe ČR
Autor: Vojtěch Bílý
Ministr zemědělství Miroslav Toman nabídl pomoc postiženým rybářům v okolí řeky Bečvy. Při následném zarybňování po havárii způsobené kyanidem by mohli rybáři například využít vodní nádrže státního podniku Povodí Moravy nebo v postižených revírech vypouštět jiné druhy ryb. Ministerstvo zemědělství (MZe) je také připraveno zajistit finance pro částečnou úhradu vzniklých škod.

„Řeky a potoky jsou pro naši krajinu důležité. Život v nich je klíčový. Jsem proto připraven Českému rybářskému svazu – Územnímu svazu pro severní Moravu a Slezsko pomoci při opětovném zarybnění postižených revírů. Za současné situace vítáme každou ruku, která přispěje k řešení situace,“ řekl ministr Miroslav Toman.

Ministerstvo zemědělství je připraveno metodickým řízením změnit v postižených místech zarybňovací plány tak, aby bylo možné vypustit i jiné ryby, než je povoleno v současnosti. Rybáři by mohli vypouštět ryby, které do oblasti patří, a obnovit tak obsádku populace ryb.

Mezi další pomoc lze zařadit bezplatné poskytnutí malých vodních nádrží státního podniku Povodí Moravy a zároveň odpuštění nájmů u aktuálně využívaných malých vodních nádrží. Zmírnit negativní dopady se bude MZe snažit i zajištěním finančních prostředků pro rok 2021 na částečnou úhradu vzniklých škod na rybí obsádce a napomoci k obnově ryb a vodních organismů v otravou postižených revírech.

„Chtěl bych také poděkovat kolegům z Povodí Moravy za rychlé kroky pro zvládnutí současné krize na řece Bečvě. Díky jejich mimořádným manipulacím na jezech a vodních nádrží podniku, které zvýšily průtoky v přítocích řeky Moravy, se zabránilo pokračování otravy ryb, flóry a fauny v řece Moravě,“ uvedl ministr Toman.

Ke zvýšení odtoků z vodních nádrží přispívají i dešťové srážky, které během pátku a soboty přešly přes území Moravy. Dešťové srážky navíc Povodí Moravy využije k doplnění zásob vody v nádržích, které přispěly k likvidaci ekologické havárie.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.