Arnika - Program Toxické látky a odpady: Ministři životního prostředí oslabili kontrolu nad emisemi z průmyslu

Rada ministrů životního prostředí na svém jednání 25. června oslabila návrh Směrnice o průmyslových emisích, který byl k projednání připraven pod taktovkou českého předsednictví.

„Je sice dobře, že návrh směrnice nebyl zcela shozen ze stolu, ale řada členských států EU zjevně prosazovala daleko spíše zájmy průmyslu než ochrany zdraví svých obyvatel a životního prostředí. Některé schválené body však znamenají také pokrok oproti současnému stavu,“ shrnul postoj ke čtvrtečnímu jednání Rady EU vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika RNDr. Jindřich Petrlík.

Mezi nejkontroverznější body schváleného návrhu patří nízké požadavky na emisní limity u velkých spalovacích zdrojů (LCP) a velká benevolence pro emisní hodnoty dosažitelné při používání nejlepších dostupných technologii (BAT). Takto hodnotí výsledky schůzky Evropský úřad pro životní prostředí (European Environmental Bureau - EEB), jehož je sdružení Arnika členem a shoduje se s ním.

„Není dobrou zprávou, že u velkých spalovacích zdrojů (tedy například uhelných elektráren) došlo k prodloužení doby, do kdy musí naplnit hodnoty emisních limitů, a to až na rok 2021. Dalším zklamáním je pro nás posunutí konečného termínu, do kdy povolení pro průmyslové provozy musí zohlednit nejlepší dostupné technologie, ze 4 na 5 let,“ kritizuje RNDr. Jindřich Petrlík. „O to, že lidé budou déle vystaveni zátěži z průmyslových podniků, se zasloužili především zástupci Velké Británie, Itálie, Slovenska, Slovinska a Rumunska,“ kritizuje jednání Petrlík. Naopak Dánové, Němci, Francouzi a Švédové považovali už i původní český návrh směrnice za velmi shovívavý. Bohužel jejich snahy zabránit dalšímu ochromení již tak slabého návrhu byly přehlasovány většinou.

"Ministři bohužel nevyslyšeli naši výzvu, týkající se omezení benevolence při naplňování BAT. Podniky tak nebudou dostatečně motivovány aplikovat lepší – environmentálně šetrnější technologie a nadále se bude různit jejich praxe napříč Evropou,“ posteskl si Petrlík. „Ministři na svém jednání nejen že nastavili nerovné podmínky průmyslového trhu, co hůř, oslabili ochranu životního prostředí a především zdraví občanů EU,“ řekl Christian Schaible koordinující aktivity EEB ke Směrnici o průmyslových emisích. Environmentální sdružení napříč Evropou se pokusí to ještě zvrátit při druhém čtení v Evropském parlamentu.

„Za pozitivní považujeme například to, že se do Směrnice dostaly alespoň minimální požadavky na ochranu podpovrchových vod a půdy. Je to zásluhou snahy českého předsednictví,“ pochválil Petrlík.

Tisková zpráva EEB - Environment Council weakens controls on industrial emissions: