Mladí zelení: Mladí zelení na svém sněmu vypověděli memorandum se Stranou zelených

19. února 2019 | Mladí zelení
Nesouhlasíme s politickými kroky Strany zelených, které byly učiněny v posledních týdnech. Nehodláme nadále spolupracovat se stranou, jež nedokáže být věrná ani svému názvu, natož svému programu. K tomuto rozhodnutí nás vedly následující důvody. Vyjednané podmínky koalice pro Evropské volby s politickými subjekty TOP 09, STAN a LES jsou v naprostém rozporu se zelenou politikou jako takovou. Klíčové osobnosti koalice, Stanislav Polčák, Luděk Niedermayer a Jiří Pospíšil, působily v současném volebním období v Evropském parlamentu. Opakovaně hlasovali proti ochraně whistleblowerů, společnému postupu proti daňovým rájům, zpřísnění emisních limitů, rychlejšímu odstoupení od podpory fosilních paliv a proti zavedení společné evropské minimální mzdy.

Míníme, že Strana zelených v této koalici nebude schopna prosadit hodnoty zeleného programu, a tím pádem zklame své voliče, kteří v ně věří. Republiková rada Strany zelených a Předsednictvo Strany zelených projevily ochotu zasednout do frakce EPP Evropského parlamentu, kde v současné době figurují strany jako jsou Fidesz Viktora Orbána a Forza Italia Silvia Berlusconiho. Ani CDU rozhodně nekráčí cestou, kterou bychom považovali*y za správnou. Tyto subjekty jednoznačně bojují proti Evropě, jakou chceme my, jakou chce Federace mladých evropských zelených a jakou chce celé zelené evropské hnutí sjednocené v European Green Party a frakci Greens/EFA.

Mladí zelení se dlouhodobě hlásí k zelené politice a s tou je, podle nás, současné jednání Zelených v přímém rozporu. Jakožto mladí a zeleně smýšlející lidé se neztotožňujeme s vizí Evropy, kterou zastává TOP 09, STAN a EPP. Chceme Evropskou unii, která nám všem bude garantovat rovnost, lidská a sociální práva, kvalitní životní prostředí a která bude založena na principu solidarity, sounáležitosti a společném řešení výzev 21. století.

Nechceme však Evropskou unii, na jejichž hranicích umírají lidé utíkající před válkou a která je obehnaná plotem, ani Evropskou unii, která se utápí v sociální a klimatické krizi. Stejně jako tato „proevropská“ koalice se obáváme zániku Evropské unie, uvědomujeme si však, že má-li dále pokračovat, musí se zásadně proměnit. Právě konzervativní strany sdružené v EPP změně směrem k sociální, lidskoprávní a klimaticky spravedlivé Evropě dlouhodobě brání. Evropu ruku v ruce s nimi nezachráníme, naopak přispějeme k jejímu rozkladu. Víme, že zelená politika je budoucností. A těšíme se, že zelenou politiku budeme podporovat a pomáhat jí dostat se dál a dál. Budeme tak dělat v souladu s hodnotami evropských Mladých zelených. Nevylučujeme samozřejmě spolupráci s jednotlivými členkami Zelených, nebo spolupráci se Zelenými v budoucnosti, ne však dále na základě memoranda. Strana zelených v tuto chvíli v našich očích zelenou politiku nereprezentuje a není pro nás stranou, jíž bychom jako generace, která po Vás bude svět přebírat, beze strachu svěřili svou budoucnost.

Za Mladé zelené a předsednictvo Mladých zelených Magdaléna Hajdučková a Barbora Mudrová, spolumluvčí Mladých zelených.