Pozemkový spolek Hády: Na chráněných územích Brna je připravena soutěž s QR kódy. Poukazuje na vzácnou přírodu ve městě.

24. dubna 2019 | Pozemkový spolek Hády
Autor: Stanislava Švédová, tel: +420608434564
Dvacet devět. Přesně tolik chráněných území se nachází přímo v Brně. Nový soutěžní projekt Pozemkového spolku Hády si klade za cíl v roce 2019 tato vzácná místa víc přiblížit veřejnosti. Příroda ve městě totiž patří k nejvíc ohroženým a zranitelným prostředím. Spousta lidí o nich ale neví a netuší, jaké poklady mají mnohdy přímo za domem.

Na dvaceti šesti z celkových dvaceti devíti chráněných lokalit Brna jsou nově umístěny tabulky s QR kódy, které odkazují na soutěž v brněnské přírodě. Správným zodpovězením otázky k danému místu nebo zasláním jeho fotografie se do ní lze zapojit. "V Brně je spousta chráněných území. Lidé tam často chodí na procházky, míjí státní znak, který území označuje, ale často vůbec neví, proč je toto území cenné. To chceme změnit a unikátnost těchto míst více dostat do povědomí brněnských obyvatel, aby se každý mohl dozvědět, čím je dané území vyjímečné a co vzácného mohou vidět. Snad budou pak návštěvníci vnímavější a ohleduplnější k místům kam často chodí, a k přírodě vůbec," říká o záměru projektu Stanislava Švédová z Pozemkového spolku Hády.

A o co se v projektu soutěží? “Vyhrát lze velkou knihu plnou nádherných fotografií s názvem Přírodní skvosty Jihomoravského kraje. Tuto publikaci nelze nikde zakoupit. Je to tedy opravdu unikátní výhra, která by milovníkům přírody rozhodně neměla chybět, dodává Švédová.

Mezi chráněnými lokalitami jsou listnaté lesy, lesostepi, suché pastviny, louky, mokřady a geologicky významná místa. “Kromě známé Bílé hory s malým zbytkem kavylové stepi nebo Kamenného vrchu s nejpočetnější populací koniklece velkokvětého v České republice tak návštěvníci mohou prozkoumávat například tajemství přírodních lesů na skalnatých svazích Břenčáku, zachovalý stepní svah nad železničním tunelem v Obřanech nebo bukový prales v Jelením žlíbku,” přibližuje chráněné lokality předseda Pozemkového spolku Hády Lubomír Tichý.

Pro účast v soutěži je potřeba navštívit libovolných deset chráněných území Brna. Pak jsou možné dvě varianty: buď lze z každého navštíveného místa poslat jeho fotografii nebo najít QR kód se soutěžní otázkou, k jejímuž zodpovězení pomůžou informace z QR kódu. QR kódy jsou umístěny u cedulí státního znaku, které označují hranice chráněného území a jsou dobře přístupné. Přesné umístění QR kódů pak lze najít na stránkách Pozemkového spolku Hády http://www.pshhady.cz, kde jsou i kompletní pravidla soutěže.

Pozemkový spolek Hády mimo jiné pečuje o vzácné lokality na oblíbeném výletním cíle Brňáků – komplexu bývalých lomů na jižním svahu Hádů. Zde také provozuje malé ekocentrum pod širým nebem s názvem Lamacentrum, kde s pomocí stáda lam alpak a dalších zvířat realizuje vzdělávací a zážitkové programy pro děti i dospělé. Je součástí Českého svazu ochránců přírody a soutěž s QR kódy realizuje ve spolupráci s Jihomoravským krajem a společností NET4GAS.
Stanislava Švédová, tel: 420608434564 tisknout poslat

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.