Tiskové zprávy
ENVIC, občanské sdružení: Na Plzeňských farmářských trzích budeme i zahradničit...
Plzeňské farmářské trhy tentokrát nabídnou nejen vynikající jídlo, ale i besedu o ekozahradničení na balkonech a za okny našich domů. Kdo z nás by nechtěl mít rozkvetlý balkon plný vonících bylinek a lahodné zeleniny? Rady a tipy jak si založit svoji zahrádku představí Alena Lehmannová z občanského sdružení ENVIC přimo na Plzeňských farmářských trzích v sobotu 11. května.
Plzeňské farmářské trhy tentokrát nabídnou nejen vynikající jídlo, ale i besedu o ekozahradničení na balkonech a za okny našich domů. Kdo z nás by nechtěl mít rozkvetlý balkon plný vonících bylinek a lahodné zeleniny? Rady a tipy jak si založit svoji zahrádku představí Alena Lehmannová z občanského sdružení ENVIC přimo na Plzeňských farmářských trzích v sobotu 11. května.
Tuto sobotu (11. května 2013) se uskuteční čtvrté letošní Plzeňské farmářské trhy. Opět se odehrají na tradičním místě - nádvoří hotelu Gondola a v Pallově ulici u Mlýnské strouhy v Plzni od 8 do 12 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola.
Pěstuj Plzeň!
"Z květináčů vykukují hlávky salátu, z truhlíků střapatá nať mrkve a červené kuličky rajčátek. Čaj uvařený z čerstvých listů mateřídoušky Vás příjemně naladí při čtení oblíbené knížky. A když potřebujete něco ostřejšího, utrhnete si snítku máty do mojita. Přijďte se inspirovat, jak si založit svoji rajskou zahradu. Je to snazší než si myslíte" zve Alena Lehmannová z občanského sdružení ENVIC, která v Plzni lektoruje zahradnické kurzy pro děti i dospělé. Přednáška "Zahrada na balkoně a za oknem" se koná v sobotu 11. května 2013 v rámci Plzeňských farmářských trhů (www.plzensketrhy.cz) od 10 do 12 hodin v salonku hotelu Gondola. Besedovat bude s účastníky Alena Lehmannová. Přednáška se uskuteční s finanční podporou Nadačního fondu Zelený poklad. Je součástí projektu Pěstuj Plzeň, který je zaměřen právě na podporu zahradničení v "malém". Více informací najdete na www.envic-sdruzeni.cz a facebooku Pěstuj Plzeň.
„Zahradničení je zábava pro všechny generace, při které se navíc dětí naučí spoustu praktických dovedností. A ani nám dospělým neuškodí uvědomit si, kolik úsilí a péče je skryto v potravinách, které obvykle kupujeme. Vlastnoručně vypěstovaná zelenina má často také plnější chuť a výraznější vůni,“ říká Alena Lehmannová.
Navíc si budou moci návštěvníci Plzeňských farmářských trhů nakoupit bylinky a sazenice od několika renomovaných pěstitelů: Kostka, Kotvičníková farma, zahradnictví Podlesice, byliny Fröhlich, zahrada Teplá. Mohou tak informace a zkušenosti z přednášky přenést na své zahrádky. Zároveň si mohou dokoupit bylinky nebo sazenice doporučené Alenou Lehmannovou.
Plzeňské farmářské trhy nabídnou jak jinak, než fajnové jídlo
Na čtvrtých letošních Plzeňských farmářských trzích se představí již tradiční, ale i noví prodejci – zelináři ze Zlínska, Litoměřicka, Plzeňska i Středních Čech, ovocnáři z Nebílov, pekaři ze dvou pekáren – Rendl ze Sušice, pekaři z Dobřan, vynikající koláče napeče i Anděl Station z Plzně, kuřata a krůty přiveze farma Zephyr, čerstvé i zpracované ryby z CHKO Český les a ze Šumavy (Pstruhařství mlýny), maso a uzeniny od mnoha uzenářů – Angus Farm ze Soběsuk, Matějka z Letin, Kaiser z Terešova, Dvořák z Bělé nad Radbuzou, Jatky Vojenice. Zvěřinové uzeniny bude prodávat ZEFA VOLARY a pan Bubeníček z Úněšova. Mošty nabídnou ovocnáři z Nebílov a Stvolenská moštárna. Mléčné výrobky oceněné značkou Regionální potravina představí minimlékárna Joma. Kozí, kravské i ovčí sýry bude možné zakoupit z farmy Držovice, sýrarny Caseus, Horského statku Abertamy a chráněné dílny Simabelle. Prodávat se budou i bylinky a sazenice. Nádherné bylinky bude prodávat například pan Kostka z českých Kopist i pan Fröhlich z Písku. Představí se i projekt Prázdniny na venkově. Více informací o prodejcích uveřejňujeme na www.plzensketrhy.cz.
Plzeňské farmářské trhy tentokrát nabídnou nejen vynikající jídlo, ale i besedu o ekozahradničení na balkonech a za okny našich domů. Kdo z nás by nechtěl mít rozkvetlý balkon plný vonících bylinek a lahodné zeleniny? Rady a tipy jak si založit svoji zahrádku představí Alena Lehmannová z občanského sdružení ENVIC přimo na Plzeňských farmářských trzích v sobotu 11. května.
Tuto sobotu (11. května 2013) se uskuteční čtvrté letošní Plzeňské farmářské trhy. Opět se odehrají na tradičním místě - nádvoří hotelu Gondola a v Pallově ulici u Mlýnské strouhy v Plzni od 8 do 12 hodin. Pořádá je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola.
Pěstuj Plzeň!
"Z květináčů vykukují hlávky salátu, z truhlíků střapatá nať mrkve a červené kuličky rajčátek. Čaj uvařený z čerstvých listů mateřídoušky Vás příjemně naladí při čtení oblíbené knížky. A když potřebujete něco ostřejšího, utrhnete si snítku máty do mojita. Přijďte se inspirovat, jak si založit svoji rajskou zahradu. Je to snazší než si myslíte" zve Alena Lehmannová z občanského sdružení ENVIC, která v Plzni lektoruje zahradnické kurzy pro děti i dospělé. Přednáška "Zahrada na balkoně a za oknem" se koná v sobotu 11. května 2013 v rámci Plzeňských farmářských trhů (www.plzensketrhy.cz) od 10 do 12 hodin v salonku hotelu Gondola. Besedovat bude s účastníky Alena Lehmannová. Přednáška se uskuteční s finanční podporou Nadačního fondu Zelený poklad. Je součástí projektu Pěstuj Plzeň, který je zaměřen právě na podporu zahradničení v "malém". Více informací najdete na www.envic-sdruzeni.cz a facebooku Pěstuj Plzeň.
„Zahradničení je zábava pro všechny generace, při které se navíc dětí naučí spoustu praktických dovedností. A ani nám dospělým neuškodí uvědomit si, kolik úsilí a péče je skryto v potravinách, které obvykle kupujeme. Vlastnoručně vypěstovaná zelenina má často také plnější chuť a výraznější vůni,“ říká Alena Lehmannová.
Navíc si budou moci návštěvníci Plzeňských farmářských trhů nakoupit bylinky a sazenice od několika renomovaných pěstitelů: Kostka, Kotvičníková farma, zahradnictví Podlesice, byliny Fröhlich, zahrada Teplá. Mohou tak informace a zkušenosti z přednášky přenést na své zahrádky. Zároveň si mohou dokoupit bylinky nebo sazenice doporučené Alenou Lehmannovou.
Plzeňské farmářské trhy nabídnou jak jinak, než fajnové jídlo
Na čtvrtých letošních Plzeňských farmářských trzích se představí již tradiční, ale i noví prodejci – zelináři ze Zlínska, Litoměřicka, Plzeňska i Středních Čech, ovocnáři z Nebílov, pekaři ze dvou pekáren – Rendl ze Sušice, pekaři z Dobřan, vynikající koláče napeče i Anděl Station z Plzně, kuřata a krůty přiveze farma Zephyr, čerstvé i zpracované ryby z CHKO Český les a ze Šumavy (Pstruhařství mlýny), maso a uzeniny od mnoha uzenářů – Angus Farm ze Soběsuk, Matějka z Letin, Kaiser z Terešova, Dvořák z Bělé nad Radbuzou, Jatky Vojenice. Zvěřinové uzeniny bude prodávat ZEFA VOLARY a pan Bubeníček z Úněšova. Mošty nabídnou ovocnáři z Nebílov a Stvolenská moštárna. Mléčné výrobky oceněné značkou Regionální potravina představí minimlékárna Joma. Kozí, kravské i ovčí sýry bude možné zakoupit z farmy Držovice, sýrarny Caseus, Horského statku Abertamy a chráněné dílny Simabelle. Prodávat se budou i bylinky a sazenice. Nádherné bylinky bude prodávat například pan Kostka z českých Kopist i pan Fröhlich z Písku. Představí se i projekt Prázdniny na venkově. Více informací o prodejcích uveřejňujeme na www.plzensketrhy.cz.
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk