Barbora Večlová "> Na Rakovnicku dochází i přes informování úřadů k týrání koní - Ekolist.cz

Svoboda zvířat: Na Rakovnicku dochází i přes informování úřadů k týrání koní

3. února 2006 | Svoboda zvířat
Autor: Barbora Večlová
V Obci Skřiváň, v blízkosti obce Pavlíkov na Rakovnicku jsou chováni koně Welsh pony panem Mojmírem Fialou. Bohužel tito koně jsou ve velice špatném stavu.

Asi 50 koní se nachází venku bez přístřešku, bez jakékoli možnosti úkrytu před nepříznivým počasím.

Na jaře 2005 obdržela obec Pavlíkov stížnosti velké části občanů a panu Fialovi byla uložena pokuta za volný pohyb koní po obci. Přesto se tam ale koně i nadále pohybují, chodí lidem do zahrad a hledají potravu.

Koně jsou viditelně podvyživení, při kontrolách bylo nalezeno pouze plesnivé seno. Chronický hlad je nutí okusovat kůru stromů v okolních lesích.

Jedná se o plemeno Welsh pony, které může být chováno celoročně venku ve Velké Británii, kde ovšem teploty málokdy klesají pod bod mrazu.

Byly zaznamenány min. 2 případy úhynu hříbat a jednoho dospělého koně-pravděpodobně zimou a hlady. Ve stádu jsou též koně chovu anglického plnokrevníka, včetně březích klisen, které jsou nuceny rodit v těchto podmínkách, kdy hříbě nemá velkou šanci na přežití.

Máme k dispozici videokazetu, na které je zaznamenáno velmi špatné zacházení s koňmi ze strany pana Fialy. Ten bije a kope do koně, který není schopný vinou nedostatečné péče a naprostým vysílením vstát. Tento kůň zanedlouho zemřel.

Pan Fiala své koně neregistruje, i když mu to od 1.1. 2005 ukládá zákon-tím tedy ani není možné zjistit počet uhynulých zvířat.

Díky stížnostem obyvatel obce Skřiváň zde provedla několik kontrol Krajská veterinární správa, naposledy na začátku ledna tohoto roku. Názor MVDr. Johnové byl, že koně jsou v odpovídajícím výživovém stavu, kritizovala jen nedostatečnou zábranu proti úniku, uhynulé hříbě nebylo nalezeno.

10.1.2006 zde taktéž provedla kontrolu Česká inspekce životního prostředí, jejíž pracovníci zásadně nesouhlasili s výsledky šetření KVS. Podle zprávy z kontroly, byla zvířata ve zbídačeném stavu, vyhublí a apatičtí k okolí. U části stáda nebylo seno vůbec nalezeno.

Zato bylo nalezeno uhynulé hříbě. Také byl zjištěn okus stromů a ničení porostů koňmi.

Z důvodu nečinnosti úřadů a nezjednání nápravy se Svoboda zvířat rozhodla ve spolupráci s obyvateli obce Skřiváň podat o tomto případu informace dalším organizacím na ochranu zvířat, Krajské a Státní veterinární správě, Ústřední komisi na ochranu zvířat, hejtmanovi středočeského kraje p. Bémovi a několik chovatelům Welsh pony.

Svobodu zvířat podpořila Nadace na ochranu zvířat a další, níže uvedení, kteří jsou také schopní případně poskytnout informace.

Barbora Večlová
Svoboda zvířat Praha
veclova@svobodazvirat.cz

videokazeta je k dispozici u p. Zmátlové:

pan XY z obce Skřiváň (nepřeje si zveřejnění jména):

Trenér dostihových koní Ing. Václav Chaloupka:

Chovatel koní p. Maťátko