Alena Houšková "> Nalezený raroh přiletěl z Mostu - Ekolist.cz

22. srpna 2006 | Zoo Děčín
Autor: Alena Houšková, tel: 00420 603 465 310
Nalezený raroh přiletěl z Mostu

Dočasné útočiště našla v Zoo Děčín samička raroha velkého, kterou tuto neděli zcela náhodou našel jeden z členů mysliveckého sdružení v Kámenu, sedící při krajnici.

Bál se, aby ptáka nesrazilo některé z kolem projíždějících aut, a proto se rozhodl předat ho do péče ošetřovatelů Zoo Děčín. "Samička byla krotká, hned jsme poznali, že je sokolnicky cvičená. Měla totiž na noze kroužek s evidenčním číslem, vysílačku a rolničku," uvedl zoolog děčínské zoologické zahrady Roman Řehák, který urychleně informoval Klub sokolníků České republiky a začal hledat majitele nalezeného raroha. To se také podařilo a raroh se již dnes vrátí k původnímu majiteli. Ten pochází z Dubí u Teplic a jak se nám podařilo zjistit, raroh mu uletěl při výcviku létání.

"Trénovali jsme v Mostě, raroh se ale dostal do silného větru a uletěl mi," popisuje majitel opeřence Lukáš Orság. Nějaký čas po něm ještě pátral, ale selhaly mu baterie ve vysílačce. "Netušil jsem, že je schopen v tak krátkém časovém úseku uletět takovou vzdálenost. Jsem samozřejmě moc rád, že se našel a vrátil se ke mně zpět," doplnil chovatel.

Alena Houšková
Zoo Děčín