Ivana Javorová "> Nastal čas vrátit přírodě, co jsme si půjčili - Ekolist.cz

Papirius: Nastal čas vrátit přírodě, co jsme si půjčili

22. srpna 2006 | Papirius
Autor: Ivana Javorová, tel: 241 408 194, 732 284 078
Společnost PAPIRIUS, která je největším tuzemským dodavatelem kancelářských potřeb, vysadila v rámci svého dlouhodobého ekologického programu Stromy pro život již více než 70.000 stromů.
<p></p>
Letos na jaře se konala již pátá výsadba programu. Ve spolupráci s Fakultou lesnickou a environmentální ČZU byla jako nejvhodnější vytipována lokalita v okolí obcí Vitice, Tismice, Tuchoraz, Hořovice v okrese Beroun, Kostelec nad Černými lesy v okrese Kolín, Vítkovice v Podkrkonoší a na Chodově v Praze. Na tomto území nalezlo své místo celkem 15.250 nových stromů, především jehličnanů. Vysázeny byly i stromy listnaté a odolné ovocné, které napomohou rekultivaci krajiny.
<p></p>
Princip programu spočívá v tom, že za každých 50 balíků kancelářského papíru zn. PAPIRIUS nebo TAKE-IT vysadí PAPIRIUS za zákazníka jeden strom v dané lokalitě. Výsadba nových lesů probíhá dvakrát ročně, v jarním a podzimním období. Program započal v roce 2004 a v rámci něj se již podařilo do přírody „vrátit“ celkem 71.214 stromů.
Kde už stromy rostou
<p>
Na jaře 2004, v rámci první výsadby, bylo v okolí obce Olešná na Písecku, vysázeno 10.000 stromů. Dalších 17.000 stromů bylo vysázeno na podzim v Horních Ředicích na Pardubicku, v Novém Strašecí u Rakovníka a v Roudné v Jižních Čechách. V roce 2005 se PAPIRIUS podílel na obnově lesů v Tismicích u Českého Brodu, v Přibyslavi na Českomoravské vrchovině, v okolí Stříbrné Skalice a Kostelce nad Černými lesy v okrese Kolín. Angažoval se také v zahraničí – pomáhal při výsadbě stromů v maďarském národním parku Duna-Ipoly a na Slovensku v oblasti mezi Tatranskou Lomnicí a Tatranskými Matliarami.
</p>
Více informací najdete na <a href="http://www.papirius.net/" target="_blank">www.papirius.cz</a>.
Ivana Javorová, tel: 241 408 194, 732 284 078