Česká společnost ornitologická: Nečekaná zajímavost z ptačí oblasti Českobudějovické rybníky v roce 2016

Českobudějovické rybníky se přes bezprostřední blízkost krajského města stávají velmi známou a atraktivní ornitologickou lokalitou.

Ptačí oblast a významné ptačí území Českobudějovické rybníky je v rámci celé ČR jediným pravidelným hnízdištěm hned pro několik druhů ptáků: kolpíka bílého (Platalea leucorodia), volavku stříbřitou (Egretta garzetta) a taktéž zde hnízdí několik párů břehouše černoocasého (Limosa limosa).

V rámci celostátního hnízdního atlasového mapování již po dva roky v oblasti Českobudějovických rybníků probíhá „Podrobné mapování hnízdního rozšíření ptáků v ptačí oblasti Českobudějovické rybníky“, podpořené v obou letech Malým členským grantem České společnosti ornitologické (ČSO). V jednotlivých malých čtvercích (1/16 velkého kvadrátu) již byl doposud zjištěn hnízdní výskyt značného množství ptačích druhů (Obr. 1) a každý návštěvník této „ornitologické perly“ jižních Čech může k dalšímu rozšíření našich znalostí přispět tím, že do databáze ČSO (www.birds.cz) zadá svá pozorování s kategorií průkaznosti hnízdění a GPS souřadnicemi. Celostátnímu atlasovému mapování však tímto způsobem mohou pozorovatelé pomoci kdekoli v ČR.

V roce 2016 se PO Českobudějovické rybníky dočkala dalšího přírůstku mezi hnízdícími druhy, vůbec poprvé v celé ČR zde zahnízdila volavka rusohlavá (Bubulcus ibis). Čtyři dospělé volavky rusohlavé se celý květen zdržovaly na pastvinách v okolí Haklových Dvorů, během června moc k vidění nebyly a v červenci se objevila nejméně tři čerstvě vzletná mláďata (www.birds.cz). Kde však volavky vyhnízdily a jak to celé probíhalo? O hnízdění volavky rusohlavé v jižních Čechách se podrobně dočtete v dalším díle publikace Zajímavá a vzácná ornitologická pozorování v jižních Čechách. Zatím si však můžete přečíst nevšední příběhy o velkém množství dalších ornitologických rarit na jihu Čech: www.muzeumcb.cz/spolky-a-kluby/jihocesky-ornitologicky-klub/zajimava-a-vzacna-ornitologicka-pozorovani-v-jiznich-cechach