Honza Uher "> Nejlepší mladí ekologové Vysočiny jsou jasní - Ekolist.cz

Chaloupky o.p.s.: Nejlepší mladí ekologové Vysočiny jsou jasní

13. listopadu 2017 | Chaloupky o.p.s.
Autor: Honza Uher, tel: 725186298
Kněžice - A je to za námi! Páteční poledne ukončilo třetí den třiadvacátého ročníku ekologické olympiády. Letošní soutěžení a tvoření na téma Dřeviny rostoucí mimo les je za námi a máme tu výsledky. Tento rok se ukázal jako velice náročný, takže bodové součty byly nižší, než předchozí léta.
Na prvním místě se umístili studenti z gymnázia Chotěboř, kteří ze sta možných získali 76 bodů a obhájili tak vítězství z minulého roku. Na paty jim ale dost šlapala dvě jihlavská gymnázia - Gymnázium Jihlava se 71,5 body a gymnázium AD FONTES - 71 bodů. Další pořadí bylo toto: čtvrté Gymnázium Žďár nad Sázavou - 67 bodů, páté Gymnázium Havlíčkův Brod - 65,5 bodů, šestá skončila SOŠ Třebíč - 64 bodů, sedmé KG Třebíč - 63 bodů, osmé Gymnázium z Humpolce - 62 bodů, deváté Gymnázium Pelhřimov - 56 bodů a dvě desátá místa obsadila gymnázia z Moravských Budějovic a Světlé nad Sázavou - 52 bodů.
Uznání patří rozhodně Jihlavskému gymplu, který je na ekologické olympiádě v podstatě nováčkem. Podle pamětníků se EO zúčastnil pouze jednou. A konkrétně tento tým na EO nikdy nebyl. Jsou to opravdu mladí studenti (1 člen - 1. ročník vyššího gymnázia a 2 členové dokonce poslední ročník nižšího gymnázia, tj. 9. třída).
Opravdu zklamán však snad neodjížděl nikdo. Cílem ekologická olympiády totiž není produkovat vítěze a poražené, ale probouzet zájem, prohlubovat znalosti, poznávat nové kamarády, kteří přemýšlejí podobně a jsou ochotni něco udělat.
Jedna z organizátorek - Vendula Šimková k letošnímu zápolení řekla: "Zdá se, že všechno dopadlo k vzájemné spokojenosti. Pro studenty to bylo náročné, ale poprali se s tím všichni skvěle a my jim za to děkujeme. Ještě čekáme, jak se budou vyvíjet žádosti o zpamátnění stromů, které v rámci svého domácího úkolu podaly na příslušné úřady. Vážíme si toho, že Kraj Vysočina se o ekologickou olympiádu zajímá a v komisi na "malou maturitu" i na vyhlášení výsledků vyslal svého zástupce Denisu Švengrovou."
Podporovatelé a partneři akce, kterými jsou NET4GAS, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Lesy České republiky, Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR by se na Chaloupkách kněžice jistě cítili dobře.
Honza Uher, tel: 725186298