ČEZ, a.s.: Nejmladší vodní elektrárna Skupiny ČEZ už má turbíny

10. listopadu 2006 | ČEZ, a.s.
Osmadvacetitunový jeřáb usadil na místo dvě turbíny, které budou hlavní strojní součástí nové malé vodní elektrárny v Plzni-Bukovci. Začala tím poslední fáze výstavby nejmodernějšího zařízení svého druhu v ČR.

Navzdory dvěma letošním velkým problémům s povodněmi by se měly lopatky turbín roztočit v plánovaném termínu, tedy 4. ledna. Tehdy začne zkušební provoz, v jehož rámci bude potřeba chod zařízení vyladit. Definitivně hotový je vtokový objekt elektrárny včetně ekologicky tolik užitečných rybochodů (bezpečných „objížděk“ pro říční živočichy).

Hrubá stavba strojovny je také hotová a čekají ji už jen úpravy spojené s osazováním technologie, jejíž stěžejní součástí jsou právě dvě turbíny, které z Berounky získají výkon více než 600 kW. Celkem by měla v průměrném roce elektrárna vyrobit téměř 3 GWh energie.

Osazování technologie usnadňuje zajímavý technický trik – odnímatelná střecha, díky níž nepotřebuje budova jeřábovou dráhu. I v případě údržby tak veškerou manipulaci obstará autojeřáb.

Skupina ČEZ je největším výrobcem energie z obnovitelných zdrojů v ČR a klade na tuto oblast energetického mixu velký důraz. V letošním roce se například rozšířil počet elektráren spoluspalujících biomasu a Skupina ČEZ chystá její výlučné spalování v teplárně Dvůr Králové. Celková výroba elektřiny z biomasy, vody, větru a slunce za první tři čtvrtletí letošního roku je 1,66 TWh, což je téměř stejně jako za celý rok 2005.