Lucie Hemrová "> Nejnovější průzkum veřejného mínění: většina obyvatel ČR je pro rozšíření zákazu využívání zvířat v cirkusech - Ekolist.cz

Svoboda zvířat: Nejnovější průzkum veřejného mínění: většina obyvatel ČR je pro rozšíření zákazu využívání zvířat v cirkusech

3. října 2018 | Svoboda zvířat
Autor: Lucie Hemrová, tel: 720 415 887

Aktuální znění Zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, zakazuje drezúru v cirkusech u nově narozených primátů, ploutvonožců, kytovců, vyjma delfinovitých, nosorožců, hrochů a žiraf. Podle nejnovějšího reprezentativního průzkumu veřejného mínění, který v září provedla agentura Focus, by s rozšířením zákazu využívání zvířat v cirkusech na alespoň volně žijící (divoká) zvířata souhlasilo 74 % občanů a občanek České republiky.

Průzkum veřejného mínění ukázal, že přijetí zákona zakazujícího využívání volně žijících zvířat v cirkusech má u české veřejnosti poměrně širokou podporu. 39 % respondentů podporuje zákaz chovu a drezúry volně žijících zvířat, 35 % pak zvířat všech. Dále z průzkumu vyplynulo, že nesouhlas s chovem a drezúrou volně žijících zvířat v cirkusech vyslovuje 70 % respondentů a 81 % respondentů se domnívá, že zvířata žijící v cirkusech neprožívají srovnatelně hodnotný život jako ostatní příslušníci jejich druhu ve volné přírodě.

Průzkum proběhl v září 2018 na reprezentativním vzorku 1012 respondentů starších 18 let. Sběr dat byl realizován prostřednictvím standardizovaných dotazníků.

Organizace Svoboda zvířat, která vede kampaň Cirkusy bez zvířat, má za cíl rozšířit zákaz využívání zvířat v cirkusech přinejmenším na všechny druhy volně žijících (divokých) zvířat.

“Společnost si více uvědomuje, jak zacházíme se zvířaty. Bohužel spousta lidí procitla až po zveřejnění otřesných případů týrání zvířat a tygřích jatkách. Je smutné, že abychom jako společnost začali přehodnocovat náš hodnotový systém, musí věci často zajít hodně daleko,” říká Lucie Hemrová z organizace Svoboda zvířat.

Svoboda zvířat dlouhodobě upozorňuje na využívání zvířat v cirkusech a problémy s tím
spojenými jako jsou časté transporty, které stresují zvířata, malé ubytovací prostory,
problematická drezura a v neposlední řadě předávání špatného příkladu dětem prezentováním
zvířete jako věci.

Podle Lucie Hemrové veřejnost téma využívání zvířat v cirkusech trápí: „Mnoho lidí se během posledního roku zapojilo do naší kampaně Cirkusy bez zvířat. Každý měsíc získáváme téměř tisíc nových podpisů pod papírovou Petici za zákaz chovu a využívání volně žijících zvířat v cirkusech v ČR. V současnosti máme přes 11 000 podpisů.”

Podle dat, která Svoboda zvířat získala od Krajských veterinárních správ, kočovalo v loňském roce po České republice 21 cirkusů, z toho 15 s volně žijícími i domestikovanými zvířaty. Dohromady pak v loňském roce kočovalo v těchto cirkusech přibližně 600 zvířat, z toho přinejmenším 127 divokých. Mezi nimi jsme mohli nalézt minimálně 27 tygrů, 24 lvů, 11 zeber, 6 medvědů, 4 slony, 3 pumy, 20 opic, 17 papoušků, 7 krokodýlů, 3 hady a 1 antilopu, lachtana, leguána, mývala a nosála.

Volání společnosti po cirkusech bez zvířat je celosvětový trend. Počet států, ve kterých platíúplný zákaz využívání všech druhů či všech volně žijících druhů zvířat v cirkusech, se stálerozrůstá. V Evropě se momentálně týká 12 států: Bosny a Hercegoviny, Estonska, Chorvatska,Itálie, Irska, Kypru, Makedonie, Malty, Rakouska, Řecka, Slovinska a Srbska.
Částečné zákazy, tedy zákazy s výjimkami, které nezahrnují všechny druhy volně žijících zvířat,má 15 států včetně České republiky, tj. Belgie, Bulharsko, Dánsko, Finsko, Lotyšsko, Maďarsko, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Španělsko, Švédsko, Ukrajina. Speciální kategorií jsou pak státy, ve kterých pro cirkusy se zvířaty platí lokální zákazy na úrovni měst: tj. Francie, Německo a Velká Británie.

Závěrečnou zprávu z průzkumu najdete zde.https://svobodazvirat.app.box.com/s/8xll8bmgbf3yieku66c2i9mvja2dmb91
Lucie Hemrová, tel: 720 415 887