Petr Schmied "> Neoslavujme Vánoce smrtí živého tvora! - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/neoslavujme-vanoce-smrti-ziveho-tvora
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Svoboda zvířat: Neoslavujme Vánoce smrtí živého tvora!

16. prosince 2004 | Svoboda zvířat
Autor: Petr Schmied, tel: 777 131 773
Svoboda zvířat bude od 20. do 24. prosince pořádat celorepublikové protestní akce proti zabíjení kaprů na Vánoce. Na několika desítkách místech po celé ČR (např. Plzeň, Brno, České Budějovice, Olomouc, Praha, Ústí nad Labem, Trutnov a mnoho dalších) budou aktivisté a aktivistky organizace Svoboda zvířat informovat kolemjdoucí o životě těchto tvorů, jenž se každým rokem stávají obětmi Vánoc – svátků lásky a míru. Pro oslovení široké veřejnosti jsme vydali 7000 speciálních letáků, které budeme lidem nabízet, dále pořádáme happeningy, publikujeme články na toto téma aj. Veřejnost budeme upozorňovat na tuto problematiku celkem pět dní, až do pátku 24.12.

„Touto akcí chceme veřejnost odradit od nákupů kaprů na vánoce. Tradice, díky které každým rokem zemřou jen v České Republice dva miliony živých tvorů, jen těžko může náležet podtextu Vánoc jako svátků klidu, míru a lásky“ uvedl Petr Schmied, člen Svobody zvířat.

Opravdu tradiční české vánoční jídlo byl dříve „houbový Kuba“ (připravovaný z hub, krup, zeleniny) či „kyselo“ (z mléčného kvasu, zelí a koření) – tedy čistě bezmasá jídla. Lidé mohou Vánoce oslavit bez zabíjení zvířat, například tradičním houbovým Kubou nebo veganským bramborovým salátem s tofu řízkem, uvedl Tomáš Popp, předseda Svobody zvířat.

Letošní „vánoční“ kapři se narodili na jaře před třemi, někteří před čtyřmi roky (při normálním životě se však mohou kapři dožít dvaceti až třiceti let). Až do konečného výlovu prožili relativně klidné období. Letošní podzim se s nimi stáhla síť, byli vytaženi, prošli třídícím strojem a pak dopravníkem do transportních nádob. Putovali do sádek, z nichž jsou nyní postupně transportováni k jednotlivým prodejním místům.

Během výlovu kaprů se najednou změní tlak a teplota, otírá se jejich životně důležitá ochranná vrstva na šupinách a po několika minutách na suchu jdou prudce opět do vody. V sádkách jsou pak několik týdnů před posledním transportem ponecháni zcela bez potravy a v tomto stavu znovu hromadně vyloveni, převáženi a doslova “naliti“ do prodejních kádí. Ti zvláště slabí ztratí vědomí nebo uhynou. Vytrvalejší jsou v lepším případě “konečně“ utraceni; v horším případě předáni do rukou zákazníka, který ani často neví, jak rybu přenášet (například pokud ji dává do dusivé igelitové tašky), kam ji umístit (vhodí-li ji do stresující bílé vany se studenou chlorovanou vodou, kde do ní navíc děti necitlivě šťouchají), nechává rybu nadále o hladu a nakonec ani někdy neví, jak ji správně usmrtit... Je velkou chybou, pokud si člověk koupí kapra a vypustí ho zpět do vody - kapr má minimální šance na přežití a jeho smrt je většinou vleklá a patrně i bolestivá. Nejlepší je si kapra nekupovat vůbec, uzavřel Schmied.

Při prodeji kaprů se také velmi často nedodržují ani minimální požadavky zákona na ochranu zvířat, rovněž tak hygienické přepisy (viz příloha).


Pro více informací kontaktuje prosím:

Petr Schmied
Tel.: 777/131773
e-mail: brno@svobodazvirat.cz


Příloha: nejčastější nedostatky prodejců kaprů:

1. Při manipulaci s živými rybami musí být dodržována ustanovení zákona č. 246/92 Sb. na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů a prováděcí vyhlášky Mze č. 245/96 Sb., zejména tyto podmínky: živé tržní ryby v kádích a příručních nádrží se přechovávají při neustálé výměně a přítoku zdravotně nezávadné vody, popř. při zajištění účinného způsobu provzdušňování vody. Dále je při manipulaci s živými rybami zakázáno vsouvat prsty pod skřele na žábry, vtlačovat jim prsty do očnic, násilně vytlačovat při prodeji jikry za účelem zjištění, zda se jedná o jikrnačku a zbavovat za živa ryby šupin, omračovat a vykrvovat ryby jinak (např. pícháním do ocasní krajiny) než stanovují příslušné předpisy. Dále je zakázána přítomnost uhynulé ryby v kádi s živými a prodávání uhynulých ryb.

2. Prodejní místo musí splňovat základní hygienické požadavky, zejména: snadno omyvatelný a desinfikovatelný povrch desky pracovního stolu se zvýšenými okraji, bezprostřední návaznost prodejního místa na kanalizaci. Dále prodejce musí být vybaven zařízením na mytí a desinfekci rukou s tekoucí pitnou studenou a teplou vodou, která nejsou ovládána ručně, nařízení na odvádění tekutin a pevných odpadů a kafilerní box (nebo jeho obdoba).
Petr Schmied, tel: 777 131 773
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist