Jitka Martínková "> Nepodílejte se na greenwashingové konferenci Green Deal Summit, vyzvala dnes Klimatická koalice vládu a další instituce - Ekolist.cz

Klimatická koalice: Nepodílejte se na greenwashingové konferenci Green Deal Summit, vyzvala dnes Klimatická koalice vládu a další instituce

20. září 2022 | Klimatická koalice
Autor: Jitka Martínková, tel: 728 399 452
V otevřeném dopise [1] jsme dnes jako Klimatická koalice vyzvali vládu a další veřejné instituce, aby odvolali svou účast na konferenci Green Deal Summit, [2] která proběhne 26. září 2022 v Praze. Hlavním partnerem této konference je firma Shell, jedna z největších fosilních korporací na světě. Účast a spolupráce na této akci tak napomáhá legitimizovat strategii fosilních firem a vytváří dojem, že tyto firmy jsou součástí řešení klimatické krize. Je to ale přesně naopak. Právě fosilní korporace včetně firmy Shell jsou příčinou klimatické krize a snaží se brzdit její řešení.

Mezi adresáty dopisu jsou vládní představitelé, kteří na konferenci vystupují, Hospodářské noviny, jež konferenci pořádají, Česká televize jakožto hlavní mediální partner nebo Evropská komise, která se na konferenci rovněž podílí.

Jitka Martínková z Klimatické koalice říká: “Fosilní korporace utrácejí každý rok miliony dolarů za aktivity, kterými nás chtějí přesvědčit o tom, že se zapojují do řešení klimatické krize. Jejich byznys modely ale svědčí o opačných záměrech. Už teď je v plánu vytěžit mnohem více fosilních paliv, než je slučitelné s udržením průměrného globálního oteplení na relativně bezpečné hranici 1,5 °C. Nenechme už se obelhávat!”

Poznámky:
[1] Viz soubor "Reakce organizací Klimatické koalice na konferenci Green Deal Summit konanou 26. 9. 2022 v Praze" v příloze tohoto mailu či zde: https://klimatickakoalice.cz/pro-media/aktuality/reakce-organizaci-klimaticke-koalice-na-konferenci-green-deal-summit-konanou-26-9-2022-v-praze
[2] https://www.greendealsummit.cz
Jitka Martínková, tel: 728 399 452