Jana Vandrovcová "> Netopýří noci jsou opět tady! Blízká setkání s tajuplnými létajícími savci zažijí lidé v srpnu a září na více než 50 místech. - Ekolist.cz

Společná tisková zpráva České společnosti pro ochranu netopýrů (ČESON) a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR): Netopýří noci jsou opět tady! Blízká setkání s tajuplnými létajícími savci zažijí lidé v srpnu a září na více než 50 místech.

Už jste někdy viděli netopýry opravdu zblízka či slyšeli jejich hlasy v ultrazvukovém detektoru? Zajímá vás, kde všude tito tajuplní létající savci mohou bydlet, jak je odborníci zkoumají a co je důležité pro jejich ochranu? Neváhejte a navštivte některou z více než 50 netopýřích nocí! Zábavně vzdělávací akce určené široké veřejnosti se letos v rámci Mezinárodní noci pro netopýry konají již po osmadvacáté. Podrobný přehled všech plánovaných setkání na území ČR je k dispozici na webu netopyrinoc.cz.

Převážná většina akcí v rámci Mezinárodní noci pro netopýry se v ČR tradičně uskuteční od druhé poloviny srpna do konce září. Setkání s odborníky - chiropterology, ale především se živými netopýry každoročně přilákají tisíce zájemců. „Letos zveme na celkem 53 netopýřích nocí. Na lokalitách atraktivních pro lidi i letouny, jako jsou hrady, zámky, jeskyně nebo staré parky, se lidé mohou těšit na hravé aktivity pro děti, přednášky, besedy i vycházky s odborníky a rovněž na ukázky metod výzkumu netopýrů s pomocí ultrazvukových detektorů či odchytu do sítí. Na řadě míst nebudou chybět ani oblíbená blízká setkání s ochočenými handicapovanými netopýry,“ láká na letošní večerní dobrodružství koordinátorka netopýřích nocí v ČR, Jana Vandrovcová z České společnosti pro ochranu netopýrů (ČESON).

„Netopýři představují skupinu živočichů, jejíž přežití je úzce spjato s lidskou činností. Úkryty mnoha našich druhů se nachází v nejrůznějších budovách, včetně panelových a rodinných domů, či ve starých stromech v parcích a zahradách. K zimování využívají letouni také podzemní prostory, jako jsou sklepy, jeskyně či stará důlní díla, z nichž mnohé jsou dnes zpřístupněny návštěvníkům. Nejvíce ohrožuje netopýry právě zánik jejich tradičních úkrytů – problematické jsou rekonstrukce budov, rozsáhlá kácení vzrostlých stromů či nešetrné zásahy a rušení na zimovištích. Dlouhodobě se proto kromě monitoringu a praktických opatření zaměřujeme na seznamování široké veřejnosti se způsobem života netopýrů a možnostmi nekonfliktního soužití s nimi. A právě Mezinárodní noc pro netopýry skýtá k této osvětě každoročně skvělou příležitost,“ dodává Vandrovcová.

Mezinárodní noc pro netopýry se koná pod záštitou Dohody o ochraně populací evropských netopýrů (EUROBATS). V ČR akce zajišťují členové ČESON ve spolupráci s AOPK ČR, správci památek, pracovníky muzeí a řadou regionálních nevládních organizací. „Netopýří noc umožňuje ukázat lidem, co se pro ochranu těchto vzácných živočichů v praxi dělá. Proto Agentura ochrany přírody a krajiny ČR akci tradičně podporuje. Letos se například budou konat k této příležitosti akce v domech přírody Českého krasu, Brd, Českého ráje, Moravského krasu a Litovelského Pomoraví. Základní údaje o výskytu všech 27 druhů našich netopýrů máme k dispozici, probíhá také pravidelný monitoring na zimovištích a v letních koloniích. Budeme však rádi za upozornění, pokud lidé někde netopýry sami objeví. Záznamy jsou pak ukládány do Nálezové databáze ochrany přírody a využívány pro ochranu těchto létajících savců,“ doplňuje Karolína Šůlová z AOPK ČR.

Přehled všech netopýřích nocí konaných v ČR je uveden na webových stránkách netopyrinoc.cz. Část akcí se koná v rámci projektů ČESON podpořených SFŽP ČR a MŽP na základě rozhodnutí ministra životního prostředí. Projekty nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP.