Lucie Ješátková "> Nina Nováková (za KDU-ČSL) iniciovala kulatý stůl o budoucnosti zájmového chovu zvířat - Ekolist.cz

KDU-ČSL: Nina Nováková (za KDU-ČSL) iniciovala kulatý stůl o budoucnosti zájmového chovu zvířat

3. října 2022 | KDU-ČSL
Autor: Lucie Ješátková, tel: 730 575 148
V posledních letech narostla obliba chovu divokých zvířat, která tradičně patřila do volné přírody. Poslankyně Nina Nováková (za KDU-ČSL) proto uspořádala kulatý stůl na téma ochrany zvířat v zájmových chovech za účasti politiků, odborníků a studentů z odborných škol.

„Na jedné straně existuje názor, že divoká zvířata patří pouze do volné přírody. Reálný stav věcí ale ukazuje, že musíme hledat správný model, jak přijmout divoká zvířata do světa lidí. Budeme proto navrhovat, aby se do vzdělávacích programů zařadilo téma člověk a zvíře v jeho péči,“ konstatuje Nováková. Zmínila také, že na tento kulatý stůl naváže další podobná akce se související tématikou.

Organizátoři pozvali odborníky na zájmové chovy z České zemědělské univerzity, přijeli ředitelé několika zoologických zahrad a provozovatelé zoo parků, debaty se zúčastnili také studenti z odborných škol v Čakovicích a Rakovníku. „Velmi oceňujeme, že se zúčastnili také zástupci Ministerstva zemědělství, životního prostředí i odborníci ze Státní veterinární správy a dalších institucí,“ sdělil poslanec Karel Smetana.

„Kulatý stůl otevřel důležité téma a ukázal, jak se jednotlivé aspekty v této složité problematice vzájemně překrývají. Výběr přednášejících byl zárukou vysoké odbornosti,“ zdůraznil poslanec Tomáš Dubský. „Ochrana zvířat před týráním patří do civilizované společnosti. Je ale třeba méně populismu a více spolupráce s odborníky,“ dodal poslanec Petr Bendl (ODS).